Megdobta a holdújév a januári légi forgalmat

Forrás: MTI

 2017. március 09. 14:51

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 9,6 százalékkal nőtt a légi áru- és utasforgalom januárban az előző év azonos időszakához képest, öt éve nem volt ekkora bővülés a szektorban.

A 200 légitársaságot tömörítő IATA szerint ennek egyik fő oka, hogy a holdújév idén januárra esett, az ebből fakadó turizmus 1,5 százalékkal dobta meg a forgalmat. A légitársaságok a kapacitásokat 8 százalékkal növelték, így a járatok átlagos kihasználtsága 1,2 százalékponttal, 80,2 százalékra javult.

A világ régiói közül a legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal, a legnagyobb forgalmat bonyolító Ázsia-Óceánia produkálta, és a Közel-Keleten is kétszámjegyű bővülési ráta mutatkozott, az értékesített utaskilométerben mérve 13,5 százalékos volt a javulás. Európából 8,4 százalékos bővülést jelentettek.

Az áruforgalom szintén jól teljesített az év első hónapjában, 6,9 százalékkal javult a szektor teljesítménye, amely a bővülő exportnak és magas értékű elektronikai eszközök bővülő kereskedelmének köszönhető. Tavaly többször is a kapacitások túlzott bővítése okozta a járatok töltöttségének csökkenését, amellyel a jövedelmezőséget is rontották. Januárban viszont a 6,9 százalékos teljesítmény-növekedés mellett 3,5 százalékos volt a kapacitásbővítés, így a járatok kihasználtsága 1,3 százalékponttal, 42,1 százalékra javult.

Legjobban Afrikában bővült forgalom, 24,3 százalékos javulást mértek, míg a legnagyobb forgalmat lebonyolító Ázsia-Óceániában 6 százalékkal nőtt a szállított áru mennyisége áru-tonnakilométerben mérve. Európa volt a második legjobban teljesítő kontinens 8,7 százalékos javulással.