Megdőlt a Sziget látogatottsági csúcsa

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 17. 15:31

Több telt házas nappal és csaknem félmilliós látogatószámmal zárt a 24. Sziget fesztivál. Idén 102 országból érkeztek a fesztiválozók.

Csúcsot döntött a Sziget, összesen 496 ezer látogatót fogadott idén, a szervezők várakozásait is felülmúlva. Gerendai Károly főszervező az MTI-nek elmondta: a rendezvény előtt 450-460 ezer látogatóra számítottak, s a még nem végleges adatok ismeretében több százmilliós nyereséget hozhatott a fesztivál.

Telt házas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is megtöltötte a Szigetet. Gerendai Károly tájékoztatása szerint míg korábban a hétvégén, vagy egy-egy nagyobb világsztár napján ugrott meg a tömeg és nagy volt az ingadozás a napok között, addig ma már nagyjából folyamatosan egyenletes a látogatói létszám. „Úgy tűnik, nem az extrém drága sztároktól függ, hogy sokan érkezzenek és jól érezzék magukat a Szigeten" – utalt a meglehetősen vegyes fogadtatású és számos kritikát kapott Rihanna-koncertre. A főszervező szerint csúcsra járatták a Szigetet, innen már nem a számszerű növekedés lesz jellemző, hanem azok a „finomhangolások", melyek miatt még jobban, komfortosabban érzi itt magát a látogató.

A „fél világ" eljött a Szigetre, a Föld mintegy 200 országa közül 102-ből érkezett vendég idén az ország első számú turisztikai attrakciójára. Nigériától Vietnamig, Katartól Gibraltárig, a Marshall-szigetektől Libanonig, Kínától az Elefántcsontpartig.

Forrás: MTI


A zenei programok mellett hatalmas érdeklődés követte az egyéb, idén is rendkívül színesre sikeredett programokat. Futurisztikus járgányon utazó fúvos banda, felvonuló sárkányok, látogatók százai által körülvett, utcán vonuló dobosok, a múltat idéző Vándor Vurstli – csak néhány a programkavalkádból. A cirkusz sátorban például akkora volt az érdeklődés, hogy az „akrobatikát és a fürdőkádat" kombináló Soap című előadásból egy ráadást is kikövetelt a közönség.

A Sziget látványvilága idén is különleges volt. Találkozhattunk szemétből és lomból épült Űrkomppal, a polip karokat formázó Octopuff-fal, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolttal vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhásszal. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhelyként szolgált, mint például a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon. Az 56-os emlékév kapcsán pedig – egyebek mellett – egy hatalmas, 100 méter hosszú, 450 négyzetméteres felületen, a „Hősök falán" kaptak helyet a forradalom mártírjai. Némely installációt a közönség tett teljessé, mint például a Before I Die falat.

A záró napi tűzijáték


A Nagyszínpad sem csupán a zenéről szólt: minden este 7-kor különböző „special party"-k – zászló-, konfetti-, szélforgóparti stb. – szórakoztatta a közönséget. Az utolsó napi záró show látványáról pedig 50 lánggép, 16 konfettigép, 16 szerpentingép, 17 lézergép, 2 – itthon először látható – óriásláng, 100 színpadi csóva és a színpadon mintegy 350 robotlámpa gondoskodott.

Lényegesen többet fordítottak idén a környezettudatos fesztiválozásra és a szemléletformáló kommunikációra. A Sziget hét napján mintegy 2500 köbméter hulladék gyűlt össze, melynek 35 százaléka hasznosanyagként került elszállításra a megújított Sziget Recycling program eredményeként. Az italos pultok fele sikeresen bevezette a teljes körű szelektív gyűjtést.

Jól vizsgázott a Szigeten a check-in rendszer is, nem csak az általános biztonság megteremtése terén, de a rendszer visszatartó erejének következtében lényegesen, több mint felére csökkent a kisebb bűncselekmények, sátorfosztogatások, lopások száma is – írja a Sziget záró közleményében.