Megdöntötték a világ leghosszabb személyvonatának Guinness-rekordját – videó

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. november 02. 12:54

25 darab Capricorn motorvonatot kapcsoltak össze a hétvégén Svájcban, hogy megdöntsék a világ leghosszabb személyvonatának eddigi Guinness-rekordját.

Sikeres Guinness-rekord-kísérletet hajtottak végre október 29-én Svájcban: a világ leghosszabb, közel két kilométeres (1906 m), 100 kocsiból álló vasúti szerelvényét állították össze, amely aztán a Preda és Alvaneu közötti szakaszon, 48 hídon és 22 alpesi alagúton keresztül, "gyöngysorként" tekeregve bő egy óra alatt érte el úti célját.

A rendkívül meredek és kanyargós pályaszakaszon hatalmas technikai kihívás volt a 25 darab Capricorn motorvonat összekapcsolása és közlekedtetése, összesen 7 mozdonyvezető és 21 fős műszaki személyzet összehangolt munkáját követelte meg. A sikeres kísérlet után a Rhätische Bahn svájci vasúttársaság már nemcsak a világ egyik legszebb, UNESCO világörökségként is számon tartott vasútvonalával, hanem egy Guinness-világrekorddal is büszkélkedhet.

Majdnem két kilométer hosszú vonat kanyargott a hétvégén a svájci hegyekben

Fotó: Rhätische Bahn

A Rhätische Bahn 384 km hosszú hálózata Svájc legnagyobb kiterjedésű kantonjában, Graubündenben található. A vasúthálózaton panorámavonatok, regionális személyszállító vonatok, autószállító és egyéb tehervonatok közlekednek. A Bernina Express és a Glacier Express világszerte ismert turisztikai brandek, a Bernina- és az Albula-vasút 2008 óta részei az UNESCO világörökségnek.

A svájci Blick videója a rekord felállításáról: