Megépülhet a világ egyik első vertiportja Rász el-Háimában

Forrás: turizmus.com

 2023. március 20. 13:24

A Rász el-Háima (RAK) repülőtere közölte, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a fejlett légi mobilitási infrastruktúra tervezésére, építésére és üzemeltetésére szakosodott VPorts nevű céggel. A megállapodás célja egy eVTOL légijárművek kiszolgálására alkalmas vertiport létrehozását.

Az Arab Légiközlekedési Csúcson bejelentett projekt fő célja az, hogy felgyorsítsa a fejlett légi mobilitás meghonosítását Rász el-Háimában és az egész Egyesült Arab Emírségekben – írta meg az airportal.hu.

A RAK vertiport egy tízezer négyzetméteres területen fog létrejönni, amely lehetővé teszi az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) légijárművek bármely típusának kiszolgálását, függetlenül attól, hogy melyik gyártótól származnak.

A VPorts stratégiája elsődlegesen a regionális áruszállításra, a turizmusra, valamint a betegek, a transzplantációra szánt szervek és az orvosi berendezések hatékony szállítására összpontosít. A következő évtized elejére a VPorts tervezi, hogy vertiport-hálózatát az Egyesült Arab Emírségek minden nagyobb ipari területére kiterjeszti, fenntartható szállítási megoldást biztosítva az eVTOL repülőgépek segítségével.

Az Egyesült Arab Emírségek Polgári Légiközlekedési Minisztériuma támogatja a kezdeményezést, amely összhangban van a Rász el-Háima energiahatékonysági és megújuló energia stratégiájával.

A RAK-repülőtér a megállapodás aláírásával célul tűzte ki, hogy támogassa az Emírség gazdasági és turisztikai fejlődését – mondta Ralf Schustereder, a Rász el-Háima légikikötő vezérigazgatója. A VPorts már tavaly decemberben bejelentette egy integrátori központ létrehozását Dubaj déli részén, amely dedikált repülési tesztelési légtérrel rendelkezik. Az első repülési tesztek az eVTOL légijárművek tanúsításának elősegítése érdekében indulnak 2024-ben az Egyesült Arab Emírségek Általános Polgári Repülési Hatóságának támogatásával.

A vertiport lehetővé tenné az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes légijárművek kiszolgálását

Fotó: VPorts

 

A VPorts célja a légijárművek légiforgalmi integrációjának kidolgozása, valamint a vertiportok és léginavigációs szolgáltatók közötti kommunikációs protokollok kialakítása is.