Megépült a Budapestet Nagykovácsival összekötő kerékpárút

Forrás: MTI

 2021. szeptember 23. 10:52

Megépült a Budapestet Nagykovácsival összekötő kerékpárút, 230 millió forint kormányzati támogatásból - mondta szerdán Nagykovácsiban a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás a Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén című pályázat részeként megvalósult kerékpárút átadóünnepségén jelezte, hogy a kormányzati támogatáshoz Nagykovácsi önkormányzata is hozzájárult 10 millió forinttal.

Közölte, 2010 után 1600 kilométer kerékpárút építése valósult meg, és már megvan 2000 kilométer turisztikai út nyomvonalának kijelölése is.
A forrásokat folyamatosan biztosítja és - amennyiben szükséges - növeli is a kormány, 2014-től 2021-ig meghaladta a 200 milliárd forintot a kerékpárutak fejlesztésére fordított kormányzati hozzájárulás - fűzte hozzá az államtitkár.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy ha ma valaki Budapesten vagy más nagyvárosban próbál meg közlekedni, akkor "észre kell vennie", hogy a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli.

2010 után 1600 kilométer kerékpárút építése valósult meg, és már megvan 2000 kilométer turisztikai út nyomvonalának kijelölése is

Fotó: 123rf.com

Kitért arra is: nem elhanyagolható, hogy a kerékpározással még az egészségünkért is sokat tehetünk egy olyan világban, ahol nehéz időt szakítani a testmozgásra.

Bizonyos statisztikák szerint ha valaki egy héten két és fél órát mozog, akkor az egészségben eltöltött éveinek a száma 4,2-vel növekszik - fűzte hozzá a politikus.

Frissítés:

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleménye szerint a közel 9 ezer lakost számláló Nagykovácsi a környék egyik kedvelt kirándulóhelye, a településről több gyalogos és kerékpáros túraútvonal is indul a természetbe. A budapesti agglomeráció legnagyobb zsáktelepülése azonban mindeddig csak közúton volt megközelíthető. Mindez most megváltozott, ugyanis összesen közel két kilométernyi kerékpárutat építettek, így Nagykovácsi kerékpáros összeköttetést kapott a fővárossal.

A budapesti Adyliget–Remeteszőlős szakaszon 914 méter hosszúságban, Remeteszőlős–Nagykovácsi között pedig 894 méter hosszú szakaszon épült kerékpárút. Az Eötvös utcában kerékpáros nyomvonal és jelzőtábla segíti a forgalmi rend megtartását. A fejlesztés részeként biztonságosabbá tették az Amerikai Iskola előtti gyalogátkelőhelyet, kiszélesítették a gyalogosutat, kamerát és sárga villogót helyeztek el, valamint forgalomlassító sziget is épült.