Megérkezett a RegioJet magánvasút első Prága–Budapest járata

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 01. 10:04

A RegioJet elindította közvetlen vasúti járatait a Prága–Brünn–Bécs–Budapest útirányon. Már elővételben több ezer jegyet értékesítettek a vonatokra.

Péntek reggel 5:20-kor indult el a prágai főpályaudvarról az első közvetlen RegioJet vonat a Prága–Brünn–Bécs–Budapest útirányon. A járatok naponta kétszer közlekednek mindkét irányba.

A Prága–Budapest útvonalon a jegyek már 16 eurótól, Brünn és Budapest, valamint Bécs és Budapest között a jegyek 9 EUR-tól elérhetőek.

A járatokon négy kocsiosztályon – low-cost, standard, relax és business – lehet utazni. Az egyes kocsiosztályoknál feltüntetett árak fixek – tájékoztatott a társaság.

Jegyárak a Regiojet vonatán

Forrás: Continental Railway Solution

A járatot kizárólag magántársaságok üzemeltetnek, hiszen a RegioJet megbízásából Ausztriában a WestBahn, hazánkban pedig a Continental Railway Solution Kft. biztosítja az üzemhez szükséges személyzetet és infrastruktúrát, mindennemű állami támogatás nélkül. A pályaüzemeltető MÁV Zrt.-nek már ebben az évben jelentős, százmilliós nagyságrendű árbevétele származik a vonatok közlekedése után fizetendő díjakból – írták.

 

Ingyenes kávé és fedélzeti szolgáltatások

A jegyárak valamennyi osztályon tartalmazzák az ingyenes helyfoglalást, internetelérést (wifi), valamint hozzáférést a legfrissebb napilapokhoz és folyóiratokhoz egyaránt. A standard osztályon lehetőség van az ülésekbe épített kijelzőkön filmnézésre, zenehallgatásra. A low-cost osztály kivételével valamennyi  utas frissen főzött kávét és szénsavmentes ásványvizet kap. A business osztályon utazóknak ezen felül pezsgőt, narancslevet és édessüteményt szolgálnak fel ülőhelyükön. Ezen felül a fedélzeten kedvező áron étel- és ital is vásárolható.

A low-cost osztály kivételével valamennyi  utas frissen főzött kávét és szénsavmentes ásványvizet kap

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A RegioJet a legnagyobb közép-európai magánvasúti személyszállító társaság. A vonatok jelenleg Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország területén közlekednek, és az autóbusz járatokkal együtt éves szinten megközelítőleg 20 millió utast szállítanak. A társaság központja a csehországi Brünn (Brno) városában található és a cég tulajdonosa Radim Jančura, cseh befektető, aki korábban többek között az Év befektetője díjat is elnyerte Csehországban.

A 2019-es év a RegioJet fennállásának üzletileg az eddigi legsikeresebb időszaka volt. Az adózás előtti nyereség 2019-ben 167 millió cseh koronát tett ki, míg az EBITDA nemzetközi standardok szerint kalkulált eredmény 502 millió cseh koronát ért el. 2020-ban a koronavírus járvány kapcsán a RegioJet járatokat korlátozták, jelenleg a járatok többségének újraindítása, valamint a külföldi irányokba történő terjeszkedés folyik.

Megérkezett az első RegioJet vonat Prágából Budapestre

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Június 30-án új vonatot indítottak a Prága–Fiume (Rijeka) útvonalon, amelyre Magyarországon is fel lehet szállni. Az elkövetkezendő évben a RegioJet a járathálózat további bővítésére készül Csehországban és Szlovákiában, valamint tervben van Ausztria összekötése Lengyelországgal és Ukrajnával közvetlen vonatokkal.