Megérkezett az első nyaralóhajó Magyarországra

Forrás: turizmus.com

 2019. február 20. 19:38

A vízi jármű 2019. február 21. és 24. között meg is tekinthető az Utazás Kiállításon.

A 8 – 10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas Nicols Estivale Octo típusú hajó a flotta legnagyobb méretű hajócsaládjába tartozik. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felső-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.

A nyaralóhajó egyben szállás is, és hajóvezetői engedély nélkül vezethető. Kora tavasztól késő őszig lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, megfelelő mélységű és lassú sodrású, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna).

A nyaralóhajó egyben szállás is

Fotó: turizmus.com

A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. Európa 14 országa után, reményeink szerint nálunk is sikeres, keresett turisztikai szolgáltatás lesz hamarosan a nyaralóhajózás.

A Magyarországi Nyaralóhajó Program része az útvonalon a kikötő fejlesztések elindítása is. Ennek megvalósítására a MAHART Zrt. kikötők építését célzó közbeszerzést írt ki decemberben. Sajnos a beérkezett ajánlatok mindegyike 20 – 40 %-kal meghaladta a tervezett költségeket, ezért a MAHART Zrt. a közbeszerzést érvénytelenné nyilvánította.

A tervező szakemberek véleménye alapján a fejlesztések megvalósíthatók az eredetileg tervezett pénzügyi keretek között. Emiatt a MAHART Zrt. az Aktív Magyarország kormánybiztossággal egyeztetve, nem kívánja ebben a formában megismételni az eljárást, nem kívánja növelni a kiadásokat. A kedvezőbb árak elérése érdekében, a programot funkciók alapján szétbontva, a fejlesztés megvalósítására több közbeszerzési eljárásban keres kivitelezőket.