Ferihegyen járt az El Al óriásgépe

Szerző: Falus Tamás

Forrás: turizmus.com

 2019. november 18. 17:35

Harminc éve repül megszakítás nélkül Budapestre az izraeli légitársaság. Ebből az alkalomból a flotta büszkesége, egy Boeing 787 Dreamliner tette tiszteletét Ferihegyen.

Szitáló eső mellett ünnepi vízsugár is fogadta az El Al repülőgépét a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. November 18-án, délelőtt a Tel-Avivból érkező menetrend szerinti járat egy Boeing 787 Dreamliner volt, fedélzetén 282 utassal.

Az ünneplés részben a világ legszebbnek tartott gépének szólt, részben pedig annak, hogy a közel-keleti város az elmúlt évek során Budapestről az ötödik legnépszerűbb repülővel elérhető desztinációvá vált. A forgalomnövekedésben pedig az izraeli légitársaság oroszlánrészt vállalt.

Vízsugárral köszöntötték Budapesten a Dreamlinert

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Harminc éve repül megszakítás nélkül az El Al Budapestre, ami fantasztikus teljesítmény – hangoztatta közvetlenül a Dreamliner leszállását követően Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója a meghívott újságírók előtt. Nagyra értékelte sikeres együttműködésüket a légitársasággal, és további harmincéves gyümölcsöző kapcsolatot kívánt a két félnek.

Az ünnep tiszteletére egyelőre csak bemutatni hozták a magyar fővárosba a gyönyörű 787-es Boeinget, a gépmadár még nem áll menetrendszerinti forgalomba a Budapest–Tel-Aviv járaton – vette át a szót Váradi János, az El Al magyarországi igazgatója. Az is nagy szó, hogy erre az alkalomra sikerült ide repíteni ezt a szép új gépet. Emlékeztetett arra, hogy három évtizeddel ezelőtt rendszeresen széles törzsű repülőgépek üzemeltek e viszonylag rövid, három és fél órás távon. Repültek 767-esek, pár éve a 747-es Jumbo Jet is leszállt Ferihegyen. Jelenleg keskeny törzsű, 737-esekkel közlekednek.

282 utast repített Budapestre a világ legszebbnek tartott gépe

Fotó: turizmus.com/Falus Tamás

„Igenis van igény a minőségi utazásra. Mi teljes szolgáltatást nyújtunk, az utazóknak, enni-inni adunk a gépeken, a budapesti reptéren a legújabb terminálszárnyból, a C-ből szállítjuk az utasokat” – fogalmazott a magyar El Al-igazgató.

A Dreamliner Budapestre érkezése kiváló alkalom volt bejelenteni: ugyan még a Boeing gyárában van a megrendelt legújabb, 787-8-as Dreamliner, de néhány héten belül csatlakozik a társaság Tel-Aviv-i flottájához, és menetrendbe áll. Az igazgató azt is elárulta, hogy az új szerzemény december első napjaiban, idén egyetlen alkalommal, Budapestre is elrepül majd.

A rövid beszédek után Váradi János és Kam Jandu felvágta az ünnep alkalmából készített tortát.

Váradi János, az izraeli El Al légitársaság magyarországi igazgatója (balra) és Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója (jobbra)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Miután az utasok elhagyták a vízsugárral köszöntött 787-est, az újságíróknak lehetőségük nyílt beszállni a Dreamlinerbe és körbepillantani a Business Class, a First Class, és az Economy-osztályok utasterében.

Meggyőződhettünk arról, hogy az Economy-osztályon is kényelmesen lehet sok-sok órát eltölteni, még a hosszútávú járatokon is.

Ilyen kényelem várja a Dreamlinereken a Business Class utasait

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A gépbejárást követően Váradi János a turizmus.com kérdéseire is válaszolt. Elmondta, hogy az El Al Dreamlinerei elsősorban hosszú távokon közlekednek. Így Tel-Aviv és New York, Chicago, San Francisco között, hamarosan indul Las Vegas-i járatuk is. Emellett Ázsiába lehet velük utazni, de azért viszonylag rövid távokon is, így Párizsba, Londonba.

Kijelentette: „Hetente tizenegy járatunk van Tel-Aviv és Budapest között, szombat kivételével mindennap. Azt szeretném, ha a nem túl távoli jövőben menetrend szerint repülhetne ezen az útvonalon a 787-8-as, a kisebbik Dreamliner.”