Megérkezett EMMA, a közösségi közlekedés új utazástervezője

Forrás: turizmus.com

 2024. június 12. 15:04

Az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) néven induló rendszer az első olyan, integrált utazástervező platform Magyarországon, amellyel nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is.

A közeljövőben megújuló MÁV-app és az ELVIRA „kishúgaként” érkező EMMA a MÁV-VOLÁN-csoport digitális portfóliójának legújabb tagja, amelyet mostantól – tesztüzemben – immár az utasok és az érdeklődők is használhatnak, illetve segíthetnek a fejlesztésében - közölte a MÁV. Az új szolgáltatással mostantól bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni az úti céljába.A MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a VOLÁNBUSZ helyközi járatai mellett az egyes helyi járatok menetrendi és valós idejű, forgalmi adatait egyaránt megjelenítő szolgáltatás az emma.mav.hu weboldalon érhető el.

mavapp

Mostantól bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, autóbusszal, vagy ezek kombinációjával jutna el úti céljához

Fotó: MÁV

A rendszer útvonaltervezésnél az esetleges késésekkel is tervez, továbbá néhány szolgáltató (például a MÁV-START) esetén fontos szöveges utastájékoztatási információkkal szolgál a forgalmi változásokat, fennakadásokat okozó rendkívüli helyzetekben. A járatok nézetben a járművek pozíciója térképen is megtekinthető, de a helyi és helyközi járatok menetrendjére is lehet szűrni.

Az EMMA nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet: a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után azonban egyetlen gombnyomással az ELVIRÁ-ra jutva megkezdhető a vonatjegy vásárlása.

Hasznos funkciója még a szolgáltatásnak, hogy a keresésnél meg tudunk adni helyi és helyközi állomásokat, megállókat, nevezetes helyeket (pl. látványosságok, városi piacok, hivatalok), de a térképen tetszőleges pontok is jelölhetők. Emellett a pontosabb tervezéshez a gyaloglási sebességet a megszokott tempónkhoz igazodva tudjuk módosítani lassabbra vagy gyorsabbra. A felület a magyar nyelv mellett angolul is használható, a látássérülteknek szánt funkció pedig szintén működik, de jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Az EMMA használatához a Chrome vagy Edge böngészők legfrissebb változata szükséges, okostelefonon és számítógépen egyaránt használható.