Megérkezett Magyarországra a második tram-train

Forrás: turizmus.com

 2021. március 16. 16:35

Megérkezett Szentesre a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő második vasút-villamos. A 37 méter hosszú, hetventonnás túlméretes szállítmány március 9-én három kamionnal indult Valenciából, majd Franciaországon, Németországon és Ausztrián keresztül érkezett meg Magyarországra.

Az első, Vásárhely 001-es tram-traint 2021. január 20-án mutatták be a MÁV-START szentesi telephelyén. A prototípus működésének ellenőrzésére irányuló futópróba március 4-én, Szentes-Mindszent-Szentes útvonalon sikeresen lezajlott.

Március 10-én a hatósági nagyvasúti futópróbát is elvégezték Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged útvonalon, majd a hatósági járműszemle és próba következett Hódmezővásárhely új villamosvasúti vonalán.

Jelenleg zajlanak a vonali próbák a 135. sz. vonal Szeged - Hódmezővásárhely szakaszán, a hódmezővásárhelyi és a szegedi villamosvasúti vonalakon.

tram_train_mav

A harmadik tram-train érkezése tavasszal várható

Fotó: MÁV

Ezzel egyidőben megindulnak a hatósági villamosvonali futópróbák Szegeden is.

A második tram-train mai ledaruzása után megkezdődik a jármű összeszerelése, majd csatlakozik a korábban érkezett járműhöz. A harmadik tram-train érkezése tavasszal várható.

A 37 méter hosszú, hetvenegy tonnás, dízel-villamos hibrid tram-train 216 férőhelyes. A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre.

Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán a KRESZ előírásai alapján 50 km/órás maximális sebességgel haladhatnak, a két város közötti nyíltvonalon dízel meghajtással, 100 km/órás megengedett sebességgel szállíthatják majd az utasokat.