Megerősített dán részvétellel kaphat új esélyt a SAS

Forrás: turizmus.com

 2023. május 20. 17:55

Már nyáron lezárulhat a csődeljárás, amelyet a SAS skandináv légitársaság tavaly indított az USA-ban annak érdekében, hogy a válság után rendezze pénzügyeit.

Az új befektetők számára biztosított ajánlattételi időszak lejártával, kb. 13 hét múlva a befejező szakaszához érkezik a SAS Chapter 11. szerint folytatott csődeljárása – jelentette be a légitársaság a héten. A SAS tavaly indított csődeljárást az USA-ban annak érdekében, hogy a válság után rendezhesse pénzügyeit – írja az aero.de.

A légitársaság a tervek szerint tőkeemelést hajt végre – 830 millió eurónak megfelelő új saját tőkét akar bevonni, valamint új részvényekkel régi kötelezettségeket kiváltani 1,76 milliárd euró értékben. Ezenkívül a SAS Forward elnevezésű takarékossági program segítségével a költségeit is csökkentette.

Anko van der Werff, a légitársaság vezérigazgatója szerint a tőkeemelés a szerkezetátalakítási program következő fontos lépése. Az átalakítási terv célja a cég pénzügyi erejének növelése, a hosszú távú versenyképesség biztosítása és a vezető pozíció megerősítése Skandináviában.

Már a nyáron lezárulhat a SAS csődeljárása

Fotó: 123rf.com

A vezérigazgató mindenképpen szeretné még 2023-ban lezárni a csődeljárást, de ehhez rá van utalva a befektetőkre. Az újrakezdésben kulcsszerepet játszik egy állami szereplő, Dánia, amely 21,8 százalékról 30 százalékra szeretné emelni részesedését a légitársaságban. Svédország – amelynek jelenlegi részesedése ugyancsak 21,8 százalék – ezzel szemben már világossá tette, hogy legfeljebb az adósságot alakítja át részvénytőkévé.

Norvégia, amely 2018-ban szállt ki a cégből, szintén jelezte, hogy átalakítaná részvényekké a kötelezettségeket.