Megerősített konzuli szolgálat a foci eb-n

Forrás: MTI

 2016. május 28. 12:55

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megerősített konzuli szolgálattal készül a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra - mondta a tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter kiemelte: a KKM-nek kötelessége konzuli védelmet biztosítani, ha valahol nagyobb létszámban vannak jelen magyar állampolgárok, ezért a magyar válogatott csoportmérkőzéseinek helyet adó városokban helyszíni és mobil konzuli védelmet biztosítanak.

A csoportmérkőzések helyszínein - Bordeaux, Marseille, Lyon - ideiglenes konzulátust hoznak létre, ott 10 és 18 óra között személyes ügyintézésre lesz lehetőség. Mindhárom városban mobil konzuli szolgálat is lesz, azaz a mérkőzések napján, illetve az azt megelőző és azt követő napon mikrobuszokban, a szurkolói zóna és a stadionok mellett lesznek a konzulok, hogy szükség esetén azonnal elérhetők legyenek. Ők segíthetnek az úti okmányok pótlásában, konzuli védelmet biztosítanak azoknak, akik bűncselekmény áldozataivá válnak, továbbá sérülés, betegség esetén az ellátás intézésében segédkeznek.

Az európai egészségbiztosítási kártyát a legtöbb helyen elfogadják, de az önrész magas, ezért mindenképp javasolt utasbiztosítást kötni, hogy ne a helyszínen kelljen rendkívül nagy összegeket fizetni. Szijjártó Péter arra kérte a kiutazó szurkolókat, hogy mindenképpen regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy tudják, baj esetén kit hol lehet elérni.

 

A KKM-ben az Európa-bajnokság idején 24 órás telefonos információs vonalat biztosít, ennek száma a konzuli szolgálat honlapján lesz elérhető. A tárcavezető hangsúlyozta: Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben, a terrorfenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú, ezért a rendfenntartó szervek fellépése udvarias, de szükség esetén szigorú és határozott. A rendvédelmi szervek fokozott jelenlétére kell számítani a közterületeken, a fő közlekedési útvonalakon. A repülőtereken is szigorú ellenőrzés várható, és hosszú várakozási időkre kell számítani a közlekedésben, és szigorított ellenőrzés várható a stadionokba belépésnél is.

A külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: a jövő héten egyeztetnek a TEK vezetőivel a minisztériumban a franciaországi helyzetről, a konzulok pedig tájékoztatást kapnak, hogy szélsőséges esetekben mit kell tenni. A kiutazó magyaroknak az a legfontosabb, hogy mindig kövessék a helyi hatóságok utasításait - közölte.

A jelenlegi franciaországi helyzetet illetően Szijjártó Péter azt mondta: akik most utaznának az országba, nyugodtan tájékozódjanak a tárcánál, ahogyan már eddig is többen érdeklődtek. A párizsi nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket és jelenti a legfrissebb változásokat.