Megtartotta piacvezető szerepét az Airbus

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. június 26. 08:41

Megőrizte vezető helyét a világ repülőgép gyártásában az Airbus. A vasárnap véget ért párizsi légishow eredményeként több mint 800 repülőgépre írtak alá szerződést, a rivális Boeing csak ennek töredékére tudott szeződni.

Két nagy üzlet dominálta a június 25-én véget ért repülési csúcstalálkozót, a Paris Air Show-t - ráadásul mindkettő indiai vásárlóhoz köthető. A szubkontinens diszkont légitársasága, az IndiGo 500 repülőgépről szóló szerződést írt alá, míg az Air India megerősítette korábbi rendelését, amely 260 Airbus és 290 Boing gyártmányú repülőgépre szólt - ezt  ugyan már idén februárban bejelentették, de a megrendeléseket a múlt héten Párizsban írták alá.

Egy Airbus A350-1000-es a párizsi kiállításon

Fotó: © Anthony Guerra

Bár ez utóbbi üzletben az amerikai gyártó szállíthat több légijárművet, az egyhetes rendezvény "nyertese" mégis az európai cégcsoport, mert összesen 821 darab repülőre kapott megrendelést. (A pontos számok meghatározása azért sem könnyű mert az aláírt megrendelések mellett opciós szállítások, valamint a lízing cégeknek szállítandó gépek is árnyalják a képet...)

 

Nagy várakozások - sovány eredmények

A  párizsi légiparádé megnyitása előtt felröppent hírek további, igazán jelentős üzletekről szóltak. Az amerikai gyártó a szintén indiai Akasa Air-rel írt volna alá egy 100 gépről szóló megrendelést. A KLM/Air France pedig régi A330-as és Boeing 777-es flottájának cseréjét indította volna el Párizsban  - az európai gyártó új A330-as típusára és/vagy a Boeing 777x sorozat gépeire kötöttek volna szerződést, de ezek egyelőre meghiúsultak.

Az Emirates is nagybevásárlásra készült. A dubaji központú cég ugyan a nagy légiközlekedési cégek közül egyedüliként megtartja az A380-as óriásgépeket, de emellett 100-150 darabra adott volna fel rendelést A350-es, Boeing 777x és Boeing 787 Dreamliner típusokra. Elmaradt a Turkish Airlines gigaüzlete is. A török légitársaság 600 gépre  tervezett szerződni az egyhetes bemutató ideje alatt.

 

A sikerek árnyoldalai

A COVID járvány után ismét fellendülő utazási kedv alaposan megnövelte a repülőgép-beszerzéseket, de a két nagy gyártó cég ennek csak részben tudott megfelelni. Tavaly az európai Airbus 661 repülőt tudott leszállítani a tervezett 720 helyett, a Boeing viszont csak 480 rendelést tudott kielégíteni, így immár negyedik éve kullog az Airbus mögött. Az amerikai óriáscég gyenge teljesítményéért nem csak az alkatrész-beszállítók a felelősek, két éve ugyanis szó szerint földre kényszerült legsikeresebb géptípusuk a 737Max. A keskenytörzsű gépmadár két tragikus baleset miatt nem repülhetett - és gyártását értelemszerűen le kellett állítani.

Az ezzel egy kategóriában versengő Airbus A320neo típus viszont szárnyal. Olyannyira, hogy nem győzik a típus gyártását. A Toulouse-i bázisú cég gyártósorait az elmúlt év végén havonta 55 darab hagyta el, 2025-ig ezt havi 75-re szeretnék emelni. Nagy kockázatot a gyártás felfutásával sem vállalnak, ugyanis 2029-ig ki vannak tömve megrendelésekkel. A Boeingnek is merész tervei voltak a 737Max-szal, a havi kibocsátást 50 darabra akarták emelni - ezt húzta keresztül a két légi tragédia.

Forradalmi újítás az elektromos légitaxi

Fotó: © SIAE 2023 Gilles ROLLE

 

Áttörésben első a Volocopter

Sikerrel mutatkozott be a párizsi rendezvényen az elektromos légitaxi. A lítium akkumulátorokkal üzemelő több hajtóműves pilóta nélküli helikopter hatósági engedélyét a közelmúltban kapta meg a szaúdi és a francia légügyi hatóságoktól. A kis hatótávolságra alkalmas repülő eszköz - amelynek teljes infrastuktúráját is bemutatta a német gyártó cég Párizsban - új kategóriát jelenthet a világ légiközlekedésében.

Az elektromos meghajtású légitaxira elsőként egy kínai megrendelés érkezett: a szencseni HeliSheznen Eastern Aviation Company 100 járművet rendelt meg a gyártótól. A Volocopterek  ennek ellenére első ízben nem Kínában, hanem a jövő évi párizsi olimpián léphetnek "szolgálatba". A futurisztikus kinézetű légitaxik a francia főváros két repülőteréről - Charles de Gaulle és Le Bourget - szállítanak majd utasokat Párizs központjába.