Meghosszabbítják a Bocskai-kiállítást az üzletközpontban

Forrás: turizmus.com

 2023. január 19. 16:29

A nagy sikerre való tekintettel a debreceni Fórum bevásárlóközpont és a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum meghosszabbítja a Bocskai-kincseket bemutató kiállítást.

Az eredetileg január 22-ig nyitva tartani tervezett kiállítás olyan népszerű a vásárlók körében, hogy négy nappal tovább, január 26-ig lesz látható a debreceni bevásárlóközpontban. Az első héten 40 iskolai csoport és napi több mint 1000 látogató kereste fel a Fejedelmi Kincstár című kiállítást, amely Bocskai István fejedelem koronájának és jogarának hiteles másolatait mutatja be. Az 500 eredeti drágakővel díszített korona nemcsak gyönyörű, de a története is nagyon izgalmas.

Ezt is megismerhetik azok az iskolai csoportok, akik részt vesznek a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Emellett felpróbálhatják a hajdúk viseleteit és kézbe vehetik fegyvereiket is. A játékos, interaktív történelemóra már a múlt héten is telt házzal ment, s olyan népszerű volt az iskolák körében, hogy többször párhuzamosan is kellett foglalkozásokat tartani – tudatták a szervezők. A túljelentkezés miatt a Fórum a jövő héten is várja a csoportok időpont-foglalásait a 9 és 15 óra közötti időszakban.

Már több ezren nézték meg a Fejedelmi Kincstárat a Fórumban

Fotó: Bocskai Múzeum

Szerdán a múzeum hagyományőrző bemutatója, a „Hajdú őrjárat" is sokak kíváncsiságát felkeltette. A Bocskai „elit katonáit", vagyis a kék darabontokat megidéző hagyományőrzők a hajdúk korhű viseletében és fegyverzetében, zenélve masíroztak végig a bevásárlóközponton, hogy felhívják a figyelmet a Bocskai-koronát bemutató kiállításra. A rendhagyó flashmob elérte célját, mert hosszú sor alakult ki a kiállítási pavilon előtt.