Megint megdőlt egy rekord a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 09. 14:02

Még sohasem fordult elő, hogy egyetlen hónapban az induló és az érkező utasok száma meghaladta volna az 1,3 milliót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A július rekord forgalomhoz nyilvánvalóan hozzájárult a vizes vb és a Forma-1-es futam is.

Tovább folytatódott a negyven hónapja tartó utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. A júliusban regisztrált 1 millió 330 ezer utasszám 15,4 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi forgalmat. A fel- és leszállások száma az év hetedik hónapjában elérte a 10 097-et, a szállított légi teheráru (cargo) pedig 10 729 tonna volt.

A legnépszerűbb célállomás továbbra is London Luton repülőtere, utána következik Párizs Charles de Gaulle, Amszterdam Schipol, Frankfurt am Main, London Heathrow, Tel-Aviv, London Stansted, München, Brüsszel Charleroi és Helsinki.

Felszállásra váró repülőgépek a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport

A forgalom ilyen nagy ütemű növekedéséhez egy sor légitársaság és számos új desztináció bekapcsolódása vezetett. A Wizz Air és a Ryanair jelentették a növekedés derékhadát, mind a két diszkont-légitársaság forgalomnövekedése kétszámjegyű volt. A nyár derekára az Air Canada Rouge heti hatra növelte budapesti járatainak a számát, márpedig jelenleg a torontói repülőtér az egyetlen, amely követlen átszállást jelen Észak-Amerikában számos kanadai és egyesült államokbeli úti célra.

Az idén jelentősen növelte jelenlétét Budapesten az easyJet, amely Lyonnal és Amszterdammal szélesítve a kínálatát immár hét városba repül Magyarországról. Ugyancsak komolyat lépett előre a Qatar Airways, amely ebben a hónapban napi két járatot kínál Dohába és onnan tovább az egész világra kiterjedő járathálózatán keresztül. Ugyancsak fontos fejlemény, hogy visszatért Budapestre a TAP Portugal, amely egyúttal az Azori-szigetekre és Latin-Amerikába is kínál átszállásokat Lisszabonon keresztül. Újdonság az idei járatkínálatban a Flybe brit légitársaság is, amely London Southend repülőterére nyitott járatot Budapestről és ahonnan gyorsvasúttal 45 perc alatt lehet elérni Dél-Londont – közölte a Budapest Airport.

Kapcsolódó cikkek

Joon jön a Boost helyett

2017. július 20.