Megjelent a Kéktúra útikalauz második kötete

Forrás: turizmus.com

 2016. február 22. 12:25

A Cartographia Kft. újra megjelentette a Kéktúra útvonalát részletes térképszelvényeken, aprólékos útleírással, a látnivalók ismertetésével, 300 fotóval bemutató turistakalauz II. kötetét, a 2015 novemberében megjelent Kéktúra I. kalauz (Hollóháza – Nagymaros) szerves folytatásaként.

A második kötet Visegrádtól az Írott-kőig, azaz a Dunakanyartól a Dunántúli-középhegységen, a Kemenesháton át a Kőszegi-hegységig vezeti, kíséri végig a másfélmillió lépésre indulót Magyarországon.

A Cartographia kiadásról-kiadásra naprakészen tartott hagyományos és közismert turistatérképei mellé 2000 óta elindult spirálos kivitelű, a térképszelvényeket az adott táj bemutatásával, településismertetőkkel, túraleírásokkal kiegészítő, s ezeket a fejezeteket százszámra fotókkal illusztráló turistakalauz sorozat fontos küldetése is a túrázás, eme bárki számára „hozzáférhető" egészségmegőrző, rekreációs, ismeretszerző szabadidős tevékenység táborának kiszélesítése – fogalmaz Berki Zoltán, a kötet egyik szerkesztője.

Ennek a sorozatnak az alapjain, küldetésének fényében készült el a kéktúra kalauz II. kötetének a 2015. évi nyomvonal-változásokkal aktualizált új kiadása, amelyet a sorozat esszenciájaként, legfrissebb turistatérkép-állományainkból, megújított tipográfiával állítottak össze. A Dunántúlon átvándorló útvonal-ismertetés a 189 oldalas kötetben azonos igényességgel jelenik meg. A kéktúra történetét az I. kötet elején idézik fel. Akiket a részletek, a „kulisszatitkok" is érdekelnek, azoknak itt, a II. kötet elején ajánlót közlünk Dr. Vízkelety László (1923–2007), a kéktúra „szellemi atyja" és Ispánovity Márton, a kéktúra alapító egyesületének, a Lokomotív TE ügyvezetőjének „Az Országos kéktúra és akik végigjárták 1952–2012" c. könyvéről, amely összegzi a meghirdetés óta eltelt évtizedek eseményeit.

A Kéktúra kalauz aktualizált kiadását a Cartographia alapvetően önerőből valósította meg, hiszen kiadó nem kíván lemondani vállalt küldetéséről, a természetjárás szolgálatáról. A szerkesztők Berki Zoltán és Kovács Attila Gyula.