Megkezdődik a kolozsvári reptér bővítése

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 21. 15:55

A kolozsvári repülőtéren a fejlesztés után az indulási oldal terminálja 7200 négyzetméterrel lesz nagyobb, és a várakozó gépek számára is épül plusz 9000 négyzetméteres betonpálya.

David Ciceo, a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Reptér igazgatója a héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az összes szükséges engedély megszerzését követően elkezdődhetnek a bővítési munkálatok a reptéren.

Ennek során 7200 négyzetméteres új szárnyépület kerül az indulási terminál északi oldalához, ami enyhíteni fogja a jelenlegi zsúfoltságot. Az új terminálrész a belföldi és nemzetközi járatokhoz érkező utasokat szolgálja majd ki. Emellett 9000 négyzetméterrel növelik a gépek állóhelyét, új biztonsági berendezéseket is felszerelnek, és megépül egy napelem park is, amely a terminálok energiaszükségletének 40 százalékát fogja biztosítani.

A beruházás összköltsége 365 millió lej (kb. 68 millió euró), ebből 130 millió lej (kb. 24 millió euró) vissza nem térítendő uniós támogatás, az összeg többi részét pedig a repteret üzemeltető Kolozs Megyei Tanács és a központi költségvetés állja.

kolozsvarrepter

Az új terminálrész a belföldi és nemzetközi járatokhoz érkező utasokat szolgálja majd ki

Fotó: Aeroportul International Avram Iancu Cluj

A kivitelezés határideje 2024 februárja. Ciceo már előre elnézést kért az utasoktól a várható felfordulásért: a kivitelező cég 80 klimatizált konténerből álló rendszert biztosít, amelyeket az utasok a munkálatok ideje alatt a terminál helyett használnak majd.

A kolozsvári reptér az okozott kényelmetlenség ellenére reméli, hogy idén utoléri - és meg is haladja - a pandémia előtti, 2019-es forgalmat, amikor 2,9 millió utas választotta a légi kikötőt. A 2023-as tervek szerint év végéig 3,1 millió utas halad majd át a repülőtéren.