Minden idők legnehezebb éve után kezdődött a fellendülés a Budapest Airportnál

Forrás: turizmus.com

 2021. május 28. 16:42

A vállalat 118 millió euró nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet, ami 65%-kal volt kevesebb, mint 2019-ben.

A légiközlekedési iparágat története legnagyobb kihívása elé állította a 2020-as év. A koronavírus-járvány olyan nem várt nehézségeket hozott a rekordokat döntögető 2019-es év után, amelyek minden, a szektorban működő vállalat pénzügyi beszámolóján súlyosan meglátszanak. A Budapest Airport Zrt.-nél 2019 több szempontból is rekordév volt. A kitartó járatfejlesztési munkának köszönhetően a Budapestről elérhető desztinációk száma az év végére elérte a 153-at, ami a budapesti repülőtér történetében az eddigi legmagasabb szám volt. A folyamatosan fejlődő útvonalhálózat pedig rekord utasszámot eredményezett, a repülőteret összesen 16,2 millióan használták ebben az évben – olvasható a Budapest Airport közleményében.

2020 első két hónapjában még folytatódott a felfelé ívelő statisztika, januárban és februárban a havi utasszám még a 2019-es szintet is meghaladta, 16, illetve 15 százalékkal. Márciusban azonban az utasforgalom a koronavírus elterjedésének hatására több mint a felével csökkent, áprilisban pedig drasztikus, 99,3%-os visszaesést mutatott. Az év utolsó hónapjaiban a visszaesés mértéke 95% körül stabilizálódott, éves szinten pedig a 2019-es szint 24%-át érte el az utasforgalom. Az utasszámcsökkenés és a kapcsolódó szolgáltatások leállása nyomán a vállalat nettó árbevétele 118 millió euró volt, 65%-kal kevesebb, mint 2019-ben.

A Budapest Airport az utasszámcsökkenéshez köthető bevételkiesést a rekord cargo forgalommal és olyan jelentős, utasszámsemleges bérlőktől származó ingatlanhasznosítási bevételekkel tudta valamelyest pótolni, mint például a repülőgép-karbantartó vállalatok és az integrátorok. Ez a repülőtér elmúlt években követett diverzifikációs stratégiájának erejét és jelentőségét mutatta.

Bevált az évek óta követett diverzifikációs stratégia

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A közlemény szerint minden kihívás ellenére a Budapest Airport pénzügyi helyzete a tavalyi év során és azóta is folyamatosan stabil és biztosított. Sőt, az üzemeltető az elmúlt két évben 167 millió euró értékben hajtott végre repülőtér-fejlesztést, aminek hozzávetőleg 50 százalékát a járvány súlyos negatív hatásai ellenére 2020-ban valósította meg. Ezt részben a tulajdonosok támogatásával (akik egyebek mellett a 2019-ben kivett osztalékot forgatták vissza a 2020-as üzemelésbe), illetve kisebb részben saját és piaci finanszírozási forrásból biztosította.

Az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának köszönhetően a repülőtér helyzetét a koronavírus-járvány okozta nemzetközi válsághelyzet sem tudta megingatni. A társaság a koronavírus időszakában tapasztalható forgalomkiesés és az elveszett bevételek okozta jelentős anyagi veszteség ellenére is fenn tudta tartani a repülőtér folyamatos és biztonságos működését, és a most kezdődő fellendülés során, 2021-ben és azon túl is biztosítani tudja a visszaépülő utasforgalomhoz szükséges anyagi, személyi és infrastrukturális feltételeket – folytatja a közlemény.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója kifejtette: „Egy olyan év után, amikor világszerte számos légitársaság és repülőtér kapott jelentős állami támogatást a túléléshez, a Budapest Airportnak sikerült kizárólag saját forrásokkal átvészelnie a 2020-as esztendőt, és pénzügyileg jelenleg is rendkívül stabil. A járvány visszaszorulásával optimistán tekintünk a jövőbe; a fellendülés megindult, és megkezdtük az ehhez szükséges munkaerő toborzását. A repülőtér felkészült az idén nyáron várható mérsékelt forgalomra, és arra számítunk, hogy 2022 ismét mozgalmas, jelentős utasforgalmat hozó év lesz”.