Megkötötték a szerződést a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszára

Forrás: MTI

 2019. június 12. 11:47

A szerződést a Budapest-Belgrád vasút magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére kötötte a CRE Konzorcium.

Az Opus Global Nyrt. közleménye szerint a konzorciumban a kínai vasúttársaságot képviselő China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. és China Railway Electrification Engineering Group (Magyarország) Kft., valamint az RM International Zrt. vesz részt fele-fele arányban. Utóbbi társaság az R-Kord Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. közös leányvállalata, tulajdonosa 51 százalékban az Opus Nyrt., ami 295 milliárd forint bevételt vár a beruházástól a közlemény szerint.

Korábban megírtuk, hogy a kivitelezési szerződés hatályba lépéstől számított öt éven belül lezárulhat a teljes beruházás, amelynek köszönhetően a felénél is kevesebbre, 8 óráról 3,5 órára csökken a menetidő a szerb és a magyar főváros között.

Jelen állás szerint a kivitelezési szerződés a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodásával 2019 harmadik negyedévében léphet hatályba. A hitelkérelmet a kormány nevében a Pénzügyminisztérium benyújtotta a kínai hitelintézetnek. A munkálatok megkezdése a finanszírozási megállapodástól függ, onnantól számítva 5 év jut a tervezésre és kivitelezésre. A jótállási időszak további 2 év.

Ha elkészül a beruházás, 8 óráról 3,5 órára csökken a menetidő a szerb és a magyar főváros között

Fotó: MTI

A csaknem 590 milliárd forint értékű beruházásra a Magyar Államvasutak és a Kínai Népköztársaság által létrehozott Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. írta ki a közbeszerzést. A jellemzően egyvágányú, 150 kilométer hosszú vasútvonal teljes egészében felújítandó, utoljára a 60-as években korszerűsítették.

A meglévő és az új vágányt egyaránt óránkénti 160 kilométeres engedélyezési sebességre alakítják ki, átépítve a felsővezeték-hálózatot és a vasúti műtárgyakat is. A nyomvonal mentén több mint 100 kereszteződés, majdnem 100 kiszolgáló épület, 16 aluljáró, továbbá hidak, zajvédő falak, térvilágítások és közművek épülnek.