40 ezer embert várnak a 40. Utazás kiállításra

Forrás: turizmus.com

 2017. március 02. 14:24

Az idei Utazás kiállításon 23 ország több mint 300 kiállítójának (köztük 200 hazai) kínálatából válogathatnak a látogatók vasárnap estig a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a megnyitón elmondta: a kiállítás idén negyven éves. Története hűen tükrözi az utazási szokások változását, és kicsit Magyarország történetét is.

Idén a tavalyihoz hasonló, mintegy 40 ezer látogatót várnak a kiállításra, melynek belföldi díszvendége az Európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) rendező Győr, a külföldi Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. A látogatók 200 magyar turisztikai szolgáltató kínálatából válogathatnak – ismertette Ganczer Gábor.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese szintén köszöntötte a vásár résztvevőit, és kiemelte: a magyar turizmus tavaly fordulóponthoz érkezett, s ennek eredményei idén lesznek láthatók. Az ágazat teljesítménye 2010 óta markánsan erősödik: miközben a világon 4, Európában 2 százalékkal nőtt az utazások száma, Magyarországon 7 százalékkal. A turizmus minden fontos mutatója számottevően nőtt, a belső kereslet a nemzetközivel együtt erősödik.

A szakember beszélt arról is, hogy a kedvező számok ellenére sok még a teendő , kiemelten kezelik ezek között is a konferenciaturizmus élénkítését, és a gasztronómia erősítését, amit az iparági szereplők mozgásterének bővítésével is segíteni kell. Az államnak ebben ösztönző szerepe van. Ennek érdekében magasabb szintre helyezték a fejlesztési források elosztását, dolgoznak az országmárka megújításán és a hatékonyabb nemzetközi megjelenésen. Utóbbi elsősorban a nagy nemzetközi sporteseményekhez kapcsolódik majd ebben az évben.

Bemutatkozik a megnyitón a győri EYOF kabalaállata, Hugoo kakas

Fotó: Grósz Balázs

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a főváros folyamatosan fejleszti a turisztikai kínálatát, hogy a nemzetközi versenyben is kiemelkedjen. A főváros 200 négyzetméteres standján minden fontos látnivalóról, kulturális programkínálatról, vagy sportrendezvényről elérhető információ.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Győr fontos ágazata az idegenforgalom, az idei év különös jelentőségű, mivel itt rendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), 50 ország 3600 fiataljának részvételével. A város 40 milliárd forint értékben hajtott végre infrastruktúra-fejlesztést az elmúlt időszakban – tette hozzá a városatya.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kiemelte, hogy a bencés kolostor egyik küldetése a látogatók fogadása, mindenkit nyitott kapukkal várnak, hívőket és nem hívőket egyaránt. Az idei év jelmondata „a közös ház”, melynek jegyében közel 70 rendezvénnyel készülnek.

Valerij Vladimirovics Ljahov, az Oroszországi Föderáció követtanácsosa arról beszélt, hogy a külföldi díszvendég, Oroszország standján a turisztikai kínálat mellett ételkülönlegességeket is lehet kóstolni.

A külföldi díszvendég Oroszország standja

Fotó: Grósz Balázs