Megnyílt a Budapest Airport 830 millióból elkészült új főportája

Forrás: turizmus.com

 2021. november 15. 15:39

A 4-es főút vecsési szakaszán lévő kettős körforgalom szomszédságában elkészült és megnyílt a repülőtéri személyzetet és partnereket szolgáló új Főporta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A létesítmény egy 440 négyzetméteres épületből és 123 férőhelyes parkolókból áll.

November 15-én reggel átadta a forgalomnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új Főportáját a Budapest Airport. A korábbinál két és félszer nagyobb kapacitással rendelkező főporta közel 830 millió forintból valósult meg. Gyorsabb és gördülékenyebb beléptetést tesz lehetővé a repülőtér üzemi területére érkező munkavállalók, bérlők és partnerek számára - közölte a Budapest Airport.

A kapu teljes egészében kiváltja a korábban a D és a J porták által kezelt gépjárműves beléptetést, de az új kerékpárútnak és járdának köszönhetően a gyalogosan és biciklivel érkezők is egyszerűbben közelíthetik meg a repülőtér üzemi területét.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a portán keresztül naponta átlagosan 3000-3500 fő lép be, köztük a repülőtéri munkavállalók és látogatók, a repülőtér különböző létesítményeit bérlő vállalatok alkalmazottai és a szállítmányozók teherautói.

A gördülékeny áthaladást összesen négy sáv biztosítja, amelyből kettő a befelé érkező forgalmat fogadja, egy változtatható irányú, egy pedig a kifelé indulót engedi. Így három sáv könnyen az aktuális forgalomhoz alakítható, a negyedik pedig a túlméretes járművek számára van fenntartva; ezen a nagyobb szállítmányt hozó gépjárművek is könnyen közlekedhetnek. A porta közelében, a repülőtér területén belül, de a biztonsági kerítésen kívül parkoló épült, amely összesen 123 férőhelyet biztosít a kollégáknak, bérlőknek, valamint a fuvarozást végző teherautóknak.

bud_foporta

A 830 millió forintból megvalósuló létesítmény gyorsabb és gördülékenyebb beléptetést tesz lehetővé a repülőtér üzemi területére érkezők számára

Fotó: Budapest Aiport/Baranyi Róbert

Az új Főporta kialakításakor a Budapest Airport a nettó zéró karbonkibocsátási céljait is figyelembe vette; a kiváló energiahatékonysági jellemzőkkel rendelkező épületet egy 3000 négyzetméteres zöldterület veszi körbe, a tetőre telepített napelemek pedig az épület elektromosenergia-igényének egyharmadát biztosítják.

Az új Főporta Európai Uniós társfinanszírozással valósult meg, egy összesen 6,2 milliárd forintos (17 460 000 eurós) fejlesztési csomag részeként, amelynek 85%-át az Európai Unió Európai Hálózat-finanszírozási Eszköze (CEF) biztosítja. A forrásból az elmúlt öt évben elkészült többek között a 2. Terminál előtti turbókörforgalom, a vecsési kettős körforgalomhoz kapcsolódó útszakasz kivitelezése, új biciklisávok kialakítása, a repülőtér területét határoló 4-es főút melletti biztonsági kerítés cseréje, a C portától vezető vasúti iparvágány felújítása és kibővítése, egy vasúti áruátrakó létesítése és a repülőtéri tűzivíz-gépház korszerűsítése.

A Budapest Airport emellett új belső szervizutat épített, annak térvilágítását korszerű LED lámpákkal oldotta meg, illetve az e-mobilitás fejlesztésére és a Budapest Airport ambiciózus nettó zéró karbonkibocsátási céljai elérése érdekében tíz elektromos töltő üzembe helyezése van folyamatban a Főportánál és az új út mentén.