Megnyílt a nagyközönség előtt a francia elnöki rezidencia a francia Riviérán

Forrás: MTI

 2014. július 10. 18:13

Megnyílt a nagyközönség számára a francia államfők egykori nyári rezidenciája a francia Riviérán. A Fort de Brégancon-i katonai erődítmény lakosztályait és kertjeit egy kétórás látogatás keretében 10 euróért tekinthetik meg az érdeklődök.

A Földközi-tenger egyik sziklás félszigetén található Bormes-les-Mimosas nevű településen emelkedő műemlék jellegű várkastély 1968 óta szolgált a francia elnökök nyári rezidenciájaként. Tavaly októberben azonban bejelentették, hogy a francia elnöki hivatal a francia nemzeti műemlékvédelmi központ felügyelete alá helyezi át a rezidenciát, és ezzel két százalékkal csökkenti az Elysée-palota költségvetését. Az elnökség ugyanakkor megtartotta magának azt a jogot, hogy időnként hivatalos programokat szervezzen az erődítményben.

Az idei "tesztidőszakban", június 29. és szeptember 28. között, előzetes foglalás után naponta 640 látogató - egyszerre csak 150 - sétálhat szabadon az elnöki lakosztályokban. Jövőre a tervek szerint már húsvéttól egészen novemberig látogatható lesz az egykori elnöki rezidencia.
Fort de Bréganconban az érdeklődök nemcsak magát a rezidenciát tekinthetik meg, hanem filmeket és fotókiállítást is láthatnak a nyaraló elnöki családokról. A leginkább kompromittáló képeket, amelyeket lesifotósok készítettek a környéken, azonban nem állítják ki.
Már a nyitás előtt több ezren regisztrálták magukat a helyi turisztikai hivatalban. Valérie Collet igazgató szerint a legtöbben egyszerű állampolgárok, akik "kíváncsiak az államfő hétköznapjaira, vagy csak látni szeretnék hol ül és alszik az elnök", de néhány történész is bejelentkezett már.A 7500 lakosú település számára hatalmas dolog, hogy megnyitották a rezidenciát. "Soha ennyit nem fognak beszélni Bormes-ról. Az emberek általában eddig nem tudták, hogy a Fort de Bregancon Bormes-ban található. A helyiek viszont nagyon büszkék az elnöki rezidenciára" - mondta a turisztikai hivatal vezetője.

Francois Hollande jelenlegi államfő utoljára 2012-ben nyaralt itt akkori kedvesével, Valérie Trierweiler újságírónővel, alig két hónappal megválasztását követően. Az elnök azonban rossz emléket őriz az erődítményről: a sajtó bírálta azért, hogy két hét szabadságot vett ki, Valérie Trierweiler pedig nem érezte jól magát a lesifotósok miatt.
Nicolas Sarkozy korábbi államfő is csak egyszer nyaralt itt, a megválasztását követően 2007-ben, akkori feleségével, Céciliával. 2010. augusztus végén egy rövid időre idelátogatott, de 2008-tól kezdve, miután elvette Carla Bruni énekesnőt, inkább a szomszédos Cap Negre-be járt nyaralni rendszeresen, felesége családi birtokára.

Fort de Bregancon viszont korábban nagyon népszerű volt az elnökök körében: Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing és Francois Mitterrand is rendszeresen nyaral itt. Az utóbbinál Helmut Kohl akkori német kancellár is látogatást tett 1985 nyarán. A várerőd rezidenciává alakítása azonban Charles de Gaulle tábornok nevéhez fűződik, elsősorban ő szerette itt tölteni a nyarait