Új koncepcióval nyitotta meg kapuit a berlini ITB

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 20:00

Kedden megkezdődött a világ legnagyobb turisztikai kiállítása a berlini vásárterületen, immár tisztán B2B vásárként.

„Open for Change” (Nyitottan a változásra) – ez a mottója az idei berlini ITB-nek, amely kedden nyitotta meg kapuit a berlini vásárterületen.

A világ legnagyobb turisztikai vásárát az elmúlt három évben csak digitálisan tartották meg, idén azonban hibrid jelenléti formában – számos, interneten is elérhető tartalommal –, és most először kizárólag szakmai közönségnek rendezik meg március 7–9. között.Az idei ITB-n 161 országból mintegy 5500 vállalat képviselteti magát személyesen kiállítóként. A szervezők szerint a személyes megbeszélések iránti nagy vágyat tükrözi, hogy a buyerek különösen nagy számban regisztráltak a rendezvényre, közel 1300-an, ami majdnem egyharmaddal több, mint a pandémia előtti években.

Magyarország standja az ITB-n

Fotó: Révész Róbert

Az idei vásár külföldi díszvendége Georgia (Grúzia), amely a vásár nyitógáláját is rendezte március 6-án a CityCube Berlinben, lenyűgöző utazásra invitálva a nézőközönséget a kulturálisan és etnikailag is sokszínű kaukázusi országba. A nyitórendezvényen többek között Irakli Garibashvili, Georgia miniszterelnöke, Zurab Pololikashvili, a World Tourism Organization (UNWTO) georgiai származású főtitkára és Julia Simpson, a World Travel and Tourism Council (WTTC) elnök-vezérigazgatója is részt vett.

Georgia (Grúzia) az idei díszvendég

Fotó: Messe Berlin GmbH

Az ITB szakmai konferenciáján idén 400 előadó összesen 200 ülésen keresi a választ a turisztikai ágazatot foglalkoztató kérdésekre, köztük arra, hogy miként legyenek úrrá a turizmus szereplői az ágazatot érintő változásokon.

A vásár számos újítással is várja a résztvevőket, ilyen például az ITBxplore online platform, amely networkingre, időpontok egyeztetésére, kiállítók és termékek keresésére, valamint a kiválasztott események online streamelésére használható.

Német kiállítók az idei ITB-n

Fotó: Messe Berlin GmbH

Sajtótájékoztatók és termékbemutatók számára egy külön hibrid stúdió áll rendelkezésre. Az ITB Innovation Radar keretében pedig most először mutatkozik be 11 kiválasztott kiállítói innováció – szoftverek, innovatív termékek, úttörő koncepciók –, amelyeknek tartós hatása lehet az utazási iparág jövőjére.

A nem szakmai utazó közönséget ezentúl egy másik kiállítás, a Boot&Fun Berlin szabadidős vásár keretében megrendezett Berlin Travel Festival várja majd, idén december 1–3. között.