Megregulázná a taxis hiénákat Vitézy Dávid

Forrás: turizmus.com

 2024. január 28. 12:18

Nem nyugszanak a turistákat lehúzó budapesti taxis hiénák: a legújabb trükkjük az, hogy egy nullával többet ütnek be a terminálba, így lesz a négyezer forintos fuvar negyvenezres. Vitézy Dávid közlekedési szakember, egykori államtitkár három konkrét javaslatot tett a probléma megoldására.

Vitézy Dávid a TV2 szombati Tények című műsorában közölt riportra hivatkozva osztott meg egy bejegyzést a közösségi oldalán, ahol ezt írja:

„A taxis hiénák is újra a figyelem középpontjába kerültek a budapesti turizmus újbóli növekedésével. A taxishiénák most új módszerrel kopasztják meg főleg külföldi utasaikat: a trükk lényege, hogy az utazás végén egy nullával többet ütnek be a terminálba, így lesz egy 4 ezer forintos utazásból egy pillanat alatt 40 ezres."

Egy nullával több lett, maradhat?

Fotó: 123rf.com

A közlekedési szakember három javaslatot tesz a helyzet orvoslására:"Ideje lenne a bankkártya-terminállal integrált digitális taxiórák bevezetésének. Számos nagyváros alkalmazza ezeket, így a sofőr nem tud más összeget beírni, mint amit a taxaméter mér. Ehhez országos mérésügyi és fővárosi rendeletek módosítása is szükséges lenne.Bátorítani kellene a megbízható, minősített fuvarszervezők applikációin keresztül történő árazást. A hatósági fix árat 11 éve az utcán leintett taxik teljesen kiszámíthatatlan és az utasok számára átláthatatlan árazási gyakorlata miatt vezettük be. Az azóta eltelt időben az utasok zöme applikáción rendel autót. Miért is ne engedhetnénk meg az amúgy is szigorúan ellenőrzött nagy fuvarszervezőknek, hogy előre megadott célpontra előre fix árajánlatot tegyenek, amit ha az utas elfogad, a szolgáltatót ez utána köti? Ezzel a mai fix árakhoz képest egy korlátozott mértékű árazási rugalmasság is elérhető lenne az applikáción rendelt taxiknál. Ez lehetővé tenné, hogy a csúcsidőszakokban is nagyobb eséllyel legyen elérhető taxi és azt is, hogy kis forgalmú időszakokban olcsóbb legyen a taxizás" – fogalmaz Vitézy, majd így folytatja:

"Még 2022-ben csináltunk egy új állami taxirendeletet, mely lehetővé teszi, hogy a szabálytalan taxisokat könnyebb legyen elkapni és szigorúbb eszközökkel lehessen megakadályozni a visszatérésüket egy másik autóval.Ugyanakkor a megfelelő és kiterjedt ellenőrzés nélkül ezek a szabályok nem elegendőek önmagukban. A BKK és a kormányhivatal taxiellenőrzési kapacitásai minimálisak, ezt bővíteni kellene.

A mai, a környező európai nagyvárosokhoz képest magas hatósági árak mellett megéri taxizni Budapesten, épp ezért a nagy többségükben tisztességes taxis vállalkozóknak is ugyanannyira érdeke a szigorúbb fellépés a csalók ellen, mint az utasoknak és a budapesti turizmusból élő rengeteg vállalkozásnak" – zárul Vitézy Dávid posztja.