Mégsem bénították meg Heathrow forgalmát a környezetvédők

Forrás: MTI

 2019. április 19. 19:25

Előzetes bejelentésükkel ellentétben nem bénították meg pénteken a londoni Heathrow repülőtér forgalmát a környezetvédelmi aktivisták.

A városban azonban folytatódtak a napok óta tartó demonstrációk. A Scotland Yard pénteki tájékoztatása szerint a hét eleje óta 570 tüntetőt vettek őrizetbe. Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren.
A demonstrációk miatt 55 londoni autóbuszjárat nem közlekedik; ez önmagában naponta 500 ezer ember utazását érinti.
Az Extinction Rebellion csütörtökön, a WhatsApp alkalmazáson keresztül arra szólította fel híveit, hogy pénteken minél nagyobb létszámban vonuljanak a Heathrow repülőtérhez, és próbálják meg leállítani a repülőtér forgalmát. A csoport az üzenetben közölte, hogy "mélységes bűntudatot" érez azok iránt, akiknek húsvéti vakációs tervei pénteken meghiúsulnak, de a környezetvédelmi tiltakozásokat a légiközlekedésre is ki kell terjeszteni.

Pénteken azonban mindössze húsz tüntető jelent meg Heathrow közelében – a rendőrök nekik csak a terminálokhoz vezető bekötőutak elosztó körforgalmi csomópontjának közepén engedélyezték a demonstrációt. Ez a körforgalmi csomópont egy kilométerre van a legközelebbi termináltól, így a tiltakozók sem Heathrow megközelíthetőségét, sem a légiközlekedést nem tudták akadályozni.

Heathrow-n a húsvéti hétvége legforgalmasabb napja a péntek

Fotó: Pixabay

Sajid Javid brit belügyminiszter már előző nap bejelentette, hogy a hatóságok "a törvény teljes erejével" fellépnek azok ellen, akik a légiközlekedés biztonságát veszélyeztetik. Heathrow tájékoztató szolgálata pénteken közölte, hogy a repülőtér forgalmában nincsenek fennakadások. A járatinformáció szerint a British Airways budapesti járatai is menetrend szerint közlekednek.
Heathrow-n a húsvéti hétvége legnagyobb forgalmú napja a pénteki: az előzetes foglalások alapján csak ezen a napon várhatóan 250 ezer utast indít és fogad a London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.
A csoport a húsvéti hétvégén és a következő hetekben is akciósorozatának folytatását tervezi.