Mégsem vásárol Superjetet az Adria Airways

Forrás: turizmus.com

 2019. április 03. 12:27

Az Airportál beszámolója szerint a részvényesek és a menedzsment közös döntésével törölték a tizenöt Szuhoj Superjet lízingszerződését.

A szlovén Adria Airways az elmúlt hónapokban igyekezett előkészíteni az új, orosz gyártású gép forgalomba állítását. A légitársaság továbbra is jó gépnek tartja az SSJ-100-ast,

ugyanakkor nincsenek hasonló jó véleménnyel a gépeket gyártó és az azokhoz háttér-támogatást, alkatrészellátást biztosítani hivatott Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) vállalatról, amely az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium (UAC) részeként működik.

Emiatt döntöttek úgy a részvényesek és a vezetőség, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a partnerségi megállapodást. A visszalépés az utolsó pillanatban történt, mivel az első gépnek áprilisban kellett volna megérkezni az Adria Airways ljubljanai bázisára.

Az Adria Airways gépei

Fotó: Adria Airways

A szerződésbontás több szempontból is fájdalmasan érintheti a SCAC-t, illetve a Superjet programot fokozatosan átvevő Irkut Corporationt, mivel a megállapodás részeként karbantartóbázis létrehozását is elkezdték Szlovéniában, ami így nem tudja betölteni fő funkcióját.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy ismét nincs üzemeltetője hat, korábban az ír Cityjet flottájában repült SSJ-100-asnak. A típus ezzel európai üzemeltető nélkül maradt – írja az Airportal.