Megszerezte az Air Europa 20 százalékát az IAG-holding

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 18. 16:03

Megszerezte az Air Europa 20 százalékát az IAG-holding, amely még a járvány előtt tett ajánlatot a légitársaság felvásárlására, hosszú huzavonát követően azonban mégis visszalépett.

A British Airways mellett többek közt az Iberiát és a diszkont Vuelinget is irányító International Airlines Group (IAG) 20 százalékos részesedést szerzett a spanyol szabadidős légitársaságban úgy, hogy egy hitelt részesedéssé konvertált – számol be róla az Airportal.hu.

Az IAG még a világjárvány előtt, 2019 novemberében jelentette be, hogy felvásárolja az Air Europát, majd a válság miatt több körben is csökkentette a vételi ajánlatát, végül 2021 decemberében a megváltozott piaci körülményekre hivatkozva visszalépett.

Az IAG-holding még a Covid-járvány előtt, 2019-ben szerette volna felvásárolni a spanyol szabadidős légitársaságot

Fotó: 123rf.com

Miután később más piaci szereplők is kifejezték érdeklődésüket a túlélésért küzdő légitársaság iránt, 2022 márciusában új stratégiával állt elő az IAG: 100 millió eurós, hétéves futamidejű, fedezetlen kölcsönt nyújtott az Air Europa anyavállalata, a Globalia számára, s a kölcsön fejében blokkolta, hogy más is ajánlatot tehessen, vagyis egyéves kizárólagossági időszakot kötöttek ki a légitársaság esetleges felvásárlásáról folytatott tárgyalásokra.

A londoni székhelyű cég most egy tőzsdei közleményben bejelentette, hogy élt a megállapodásban szereplő opciós jogával, és a kölcsönt az Air Europa 20 százalékos részvénycsomagjára váltja át – így próbálja fokozatosan erősíteni pozícióit a spanyol főváros gyűjtő-elosztó repülőterén.

Kapcsolódó cikkek

Bővít Bécsben a LEVEL

2018. július 18.