Megszületett a megoldás a buszok budavári behajtására

Forrás: turizmus.com

 2016. május 12. 07:09

Négy nappal a tervezett határidő előtt megszületett a kompromisszumos megoldás, így május 15-én mégsem lép életbe a turistabuszok budavári kitiltásáról szóló szabályozás.

A MUISZ és a MABEUSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint a Miniszterelnökséggel sikerült megállapodásra jutni, miszerint május végéig az eddig megszokott rendben, azaz korlátozás nélkül hajthatnak fel a turistabuszok a budai Várba. Június elsejétől viszont új rend lép életbe, a következők szerint:

19 és 07 óra között nincs korlátozás, a buszok korlátozás nélkül hajthatnak fel a Várba, megteremtve ezzel a vacsorázó csoportok fel- és lejuttatásának feltételét.

Reggel 7 óra és este 7 óra között  is felhajthatnak a buszok a Várba, de csak úgy, hogy a Hunyadi János úton mennek fel, s a Palota úton hajtanak le, s közben csak arra az egy-két percre állnak meg, amíg a csoportok le-, vagy felszállnak. Két megállóhelyet alakítanak ki, a Halászbástya lépcsőjénél és a Dísz téren.

 

Az     idegenvezető csak akkor hívhatja a buszt, amikor meggyőződött, hogy csoportja teljes létszámban a felszállóhelyen van. Ellenkező esetben, az esetlegesen még távol lévő utasok nélkül kell a busznak lehajtania a Várból. Az ilyen esetek minimalizálására létrehoznak egy turistasegítő szolgálatot a Dísz téren. Ennek a szervezését és működtetését a Magyar Turisztikai Ügynökség vállalja.

A buszok nem várakozhatnak sem a Hunyadi János úton, sem a Palota úton. A parkolásra három helyen jelölnek ki területet: a Várkert Bazár előtti, csak a buszoknak fenntartott utcában; a Dózsa-szobornál, ahol személyautók nem parkolhatnak majd; valamint az Attila úton. A későbbiekben, szükség esetén a Mészáros utcában is kialakíthatnak buszparkolót (a MÁV kezelésében lévő területen).

Az új rend megismerését, illetve betartását a közterület felügyelet és a rendőrség is segíti majd, különös tekintettel a külföldi sofőrökre, akik előzetesen esetleg nem értesülnek a szabályozásról. Táblákat helyeznek ki a Clark Ádám téren és a Hunyadi János úton (az első felhajtáskor a turistákkal teli buszoknak csak annyi lesz az újdonság, hogy nem várakozhatnak majd a Várban, hanem egy gyors leszállás után a járműnek azonnal el kell hagynia a területet). Az MTÜ segítségével szórólaposztásra is sor kerül majd a Clark Ádám téri felkanyarodásnál.

Fontos tudnivaló még, hogy a Nemzeti Galériához azok a buszok sem hajthatnak be – még előzetes, eseti engedéllyel sem –, amelyek rendezvényre vinnék utasaikat, ugyanis a Dísz térről a Hunyadi udvarba vezető utcát teljes szélességben felbontják, június 15-től a tervek szerint október közepéig.