Megszületett a Zsidó Művészeti Napok

Forrás: turizmus.com

 2016. április 07. 22:05

Új brand van kialakulóban, hangzott el április 7-én, az első Zsidó Művészeti Napok sajtótájékoztatóján a Mazel Tov étteremben. Az eseményen – a sajtó népes táborán kívül – Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete valamint a fesztivál majd minden fellépője részt vett.

Csupán Vadas Vera, a fesztivál lelke és igazgatója – akinek a neve az elmúlt évtizedekben szinte eggyé olvadt a Zsidó Nyári fesztivál nevével – volt kénytelen betegsége miatt távol maradni a tájékoztatótól, de üzenetében kiemelte, hogy Zsidó Nyári Fesztivál rendezvénysorozatot 2014-ben befejezték és abban a szerencsés helyzetben lehetnek, hogy mostantól már két zsidó kulturális esemény gazdagítja a magyar fesztiválpalettát: az egyik a BZSH-Mazsihisz hatáskörében már tavaly is megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a másik az újonnan induló, de a megszokott művészi gárdával büszkélkedő Zsidó Művészeti Napok (ZSIMÜ), amelyet mindig tavasz végén, nyár elején tartanak: idén május 28. és június 14. között. Vadas Vera azt is hangsúlyozta üzenetében, hogy a két rendezvény nem versenytársa egymásnak, egymást erősítik és a főváros kulturális életét gazdagítják.  Az időpont kiválasztásánál a tájékoztatón kiemelték, hogy mivel május Izrael függetlenségi hónapja, a jövőben is mindig ekkor fogják kezdeni a rendezvényt.

Ilan Mor is beszélt a tájékoztatón, mintegy felvezetve a programok sorát, hiszen két eseményen is részt fog venni, a Budapest Music Clubban tartandó nyitórendezvényen, de a zárónap egyik különleges estjén ő maga is szereplővé válik: héber verseket fog felolvasni abban a reményben, hogy a 68 éves Izrael a verseken keresztül közelebb kerül a magyar közönséghez. A nagykövet azt is kiemelte, hogy a magyar zsidó kultúra a magyar kultúra szerves része, s az összművészeti fesztivál hidat fog építeni az emberek között.

A rendezvény, melyhez vidéki nagyvárosok – Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Veszprém – is csatlakoztak, több helyszínen zajlik, lesznek koncertek többek közt a Zeneakadémián, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Átrium Film-Színházban, a BMC-ben, a Gödör Klubban és a Mazel Tovban is. A népes fellépői gárdát pedig a magyarokon kívül külföldi résztvevők is színesítik: eljön az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, valamint több neves művész, köztük Tony Lakatos Münchenből, Csordás Klára Párizsból, az Amsterdam Klezmer Band Hollandiából.

A rendkívüli műfaji gazdagságú programsorozat magyar fellépői jól ismertek a korábbi (még a Zsidó Nyári Fesztiválos) évekből: lesz Budapest Bár-koncert (először lépnek fel a Zeneakadémián), a Budapest Kongresszusi Központban a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel, egyik vendégük Szakcsi Lakatos Béla lesz; Horgas Eszter új produkcióval készül: Gershwin és Bernstein világa elevenedik meg koncertjén. Závada Pál és írótársai az Urániában olvasnak fel műveikből Dés László és bandája zenei kíséretével; Röhrig Géza új verseskötetéből olvas fel; a Fogasház kertmozivá alakul, ahol a Zsidó Filmfesztivál filmjei lesznek láthatók három estén át. A további fellépők közt ott van Gálvölgyi János,  Hernádi Judit, Benedek Miklós, Somló Tamás, Malek Andrea, Csákányi Eszter és sokan mások, a folyamatosan bővülő program már megtalálható a fesztivál kétnyelvű oldalán: http://zsidomuveszetinapok.hu

A rendezvény pénzügyi hátteréről a szervezők úgy tájékoztattak: a Zsidó Művészeti Napok privát kezdeményezés, a Kultúr Produkciós Iroda Kft. vállalkozása. Jelenleg több pályázatuk van folyamatban, köztük legjelentősebb az NKA-nál, és a döntésre várnak. A fesztivált támogatja a VII. kerületi polgármesteri hivatal, az izraeli nagykövetség, valamint izraeli cégek és magyar nagyvállalatok.