Megszűnik a Wizz Tours

Forrás: turizmus.com

 2018. október 03. 14:21

A turizmus.com érdeklődésére a Wizz Air megerősítette, hogy átalakítja az utazási csomagokra vonatkozó elképzeléseit.

A repülőjegy + szállás csomagokat kínáló Wizz Tours online utazási szolgáltató 2018. december 31-én befejezi működését, ezt követően az utasok kizárólag közvetlenül a wizzair.com oldalon keresztül foglalhatják le a repülőjegyükhöz kapcsolódó szállásukat és transzfer lehetőségeket is, hogy testre szabják utazásukat.

Azon utasokkal, akiknek a Wizz Tours-on keresztül végzett foglalásuk 2019. január 1. után induló vagy 2019. január 15. után érkező járatot tartalmaz, a Wizz Tours ügyfélszolgálata felveszi a kapcsolatot, és részükre teljes visszatérítést ajánl fel. A megszűnési időszakon belüli meglévő foglalások esetében az utazások teljesítése minden tekintetben biztosított.

Megszűnik az online utazási szolgáltató

Fotó: turizmus.com

A Wizz Air a továbbiakban maximálisan a legfőbb tevékenységére fókuszál, miközben garantálja a Wizz Tours rendben lefolytatott bezárását oly módon, hogy annak minimális hatása legyen az utazókra és a partnerekre egyaránt - közölte a cég.

A Wizz Tours több mint négyszeresére növelte forgalmát, amivel az 5. helyre jött föl. A magyar gyökerű Wizz Air Holdings Plc. leányvállalata árbevételének csaknem 100 százalékát utazási csomagok értékesítéséből eredezteti, aminek bő ötöde származott Magyarországról, a többi külföldről, zömében az Európai Unióból (de még az Európai Unión kívüli országokból is valamivel nagyobb forgalma származott, mint Magyarországról). A Wizz Tours üzleti éve egyébként március végével ér véget, így a legfrissebb adatok még a 2017. márciusi zárást mutatják.

A Wizz Tours saját tőkéje viszont egyetlen év alatt 271 millió forinttal csökkent, és így – ha árbevétel-arányosan nem is jelentős mértékben, de – mínuszba fordult.

A Wizz Air körüli jogi kérdések

A Wizz Air tehát a továbbiakban is folytatja tevékenységét. Salamon András jogász a helyzet értékelésekor szerkesztőségünknek elmondta, hogy a légitársaság honlapján keresztül történő repülőjegy-vásárlás és szállásfoglalás nem jogellenes, mert nem utazási csomagnak, hanem utazási szolgáltatás-együttesnek minősül (egyelőre).

A szolgáltatás-együttes lényege, hogy az utazó egyetlen alkalommal keresi fel a Wizz Air honlapját, lefoglalja, pontosabban megveszi a repülőjegyet, és a vásárlás után továbbra is a Wizz honlapján maradva, az ott szereplő valamelyik szálláshelyet kiválasztja és kifizeti.

Ez most úgy működik a Wizz Air honlapján, hogy a repülőjegy-foglalási/vásárlási mező alatt van a booking.com link, és ha arra az utazó rákattint, feljönnek a célállomás szálláshelyei (meg mások is).

A másik lehetőség, hogy az utazó megvásárolja a repülőjegyet, és a vásárlástól számított 24 órán belül ismét felmegy a Wizz honlapjára, és a repülőjegye szerinti utazáshoz (célállomás) kiválasztja a honlapon lévő szálláshelyek közül a számára megfelelőt, lefoglalja és kifizeti (ha előre ki kell fizetni a szállást).

Ez az utazási szolgáltatás-együttes, és a Wizz Air ennél a tevékenységnél nem utazásszervező, hanem kereskedő, teljes nevén: utazási szolgáltatás-együttes igénybevételét elősegítő kereskedő.

A kereskedőnek a szervezővel, illetve a közvetítővel ellentétben nem kell nyilvántartásba vetetnie magát, de vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie, illetve neki is kell úgynevezett előzetes tájékoztatást nyújtania az utazónak.

A szolgáltatás-együttes lényege, hogy az utazó nem a kereskedővel köt szerződést, hanem a kereskedőn keresztül közvetlenül a szolgáltatóval, azaz a légitársasággal és a szállással. Ennek következtében a kereskedő, ellentétben a szervezővel, nem felel a szolgáltatások teljesítéséért

Miután azonban ebben az esetben a Wizz Air maga az egyik szolgáltatás nyújtója is, elképzelhető, hogy ez mégsem szolgáltatás-együttes, hanem utazási csomag lesz, ez persze bírói jogértelmezés kérdése lesz majd. Ugyanis a szolgáltatás-együttest az olyan internetes felületekre találták ki, mint az Expedia, vagy az Opodo, ahol maga a felületet gondozó szervezet nem nyújt semmilyen utazási szolgáltatást, csak a szolgáltatókkal való közvetlen kapcsolat megteremtésében segédkezik.

Az biztos, hogy a Wizz Air, mint légitársaság, a rendelet alapján egyrészről köteles utazási szolgáltatásra vonatkozó szerződést kötni az utazóval, másrészt a honlapján lévő szálláshely linket úgy is lehet értelmezni, hogy azt gyakorlatilag a légitársaság már előre "megszervezte", csak az időpont kiválasztását bízta az utazóra.

Hazai vagy az Európai Bíróság biztos, hogy az ilyen esetet előbb-utóbb értelmezni fogja – mondja Salamon András.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.