Megszüntették a kötelező maszkviselést az USA repterein és repülőjáratain

Forrás: turizmus.com

 2022. április 19. 17:47

Egy bírósági döntést követően megszűnt a maszkviselési kötelezettség az amerikai reptereken és a járatok fedélzetén, a légitársaságok üdvözölték a döntést.

A múlt héten az USA járványügyi hatósága újabb két héttel meghosszabbította a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a repülőtereken és a légijáratok fedélzetén is.

Egy floridai szövetségi bíróság hétfőn azonban törvényellenesnek ítélte a döntést, így a Közlekedésbiztonsági Ügynökségnek (Transportation Security Administration – TSA) fel kellett függesztenie a 2021. év eleje óta érvényben lévő, erre vonatkozó rendelkezésének végrehajtását – számolt be róla az Airportal.

A maszkviselés így az amerikai reptereken és a belföldi légijáratok fedélzetén immár nem kötelező az utasok és a dolgozók számára sem, és csak azoknak a nemzetközi járatoknak a fedélzetén marad meg, ahol a másik ország szabályai ezt még megkövetelik.

Az amerikai légitársaságok üdvözölték a bírósági döntést, mások mellett az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines, a Southwest és a Jetblue is szinte azonnal frissítette erre vonatkozó saját szabályzatát.

A légitársaságok ennek ellenére hangsúlyozták, hogy a CDC ajánlása szerint továbbra is erősen javasolt a maszkviselés, de mostantól minden utas és dolgozó a saját belátására bízzák ezt.

Az elmúlt hetekben számos európai ország is eltörölte a kötelező maszkviselést beltérben és a közlekedési eszközökön is, így az európai légitársaságok többsége, köztük a Wizz Air, sem kötelezi utasait és dolgozóit erre, kivéve, ha a járat indító vagy célországa, vagy a légitársaság székhelye szerinti tagállam szabályai ezt még megkövetelik.