Megtisztítják a világ tengerparti strandjait

Forrás: MTI

 2019. szeptember 19. 15:51

A szeptember 21-iki takarítási világnap alkalmából európai uniós kampány keretében az összes kontinens több mint 80 országában szedik össze a strandokon összegyűlt hulladékot.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosa tájékoztatása szerint a szeptember végéig tartó, az ENSZ-szel közösen szervezett és a helyi hatóságok és iskolák bevonásával megvalósuló akció során tonnaszámra kerül majd a szemét a tengerekből és tengerpartokról a helyi hulladékkezelő létesítményekbe.

Évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, és a strandtakarítás önmagában nem jelent megoldást e hatalmas kihívásra. Kulcsfontosságú a megelőzés.

Az EU májusban fogadta el a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiát azon jogszabályokkal együtt, amelyek a tengeri hulladékként legáltalánosabban előforduló tíz, egyszer használatos műanyagtermék előállításának és felhasználásának csökkentését célozzák.

2021-től betiltják az olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek helyettesíthetők alternatív termékekkel

Fotó: unsplash.com

Az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv egyebek mellett megtiltja egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők.

Az új szabályok értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

Kapcsolódó cikkek

Szemetes az Északi-sark

2018. február 08.