Megújul a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 24. 19:18

Az Otto Wagner, bécsi szecessziós építész által tervezett különleges, mór hatású budapesti épület felújításának első üteme decemberben lesz kész, a befejező fázis pedig 2018 októberére várható. A megújult épületben az Együttélés Háza kap helyet.

Az összesen 5700 négyzetméteres, hatszintes épületben a jelentős és látványos munkák a belső térben zajlanak majd. Teljesen el kell bontani az épületgépészeti és elektromos rendszereket, emellett a tető, a nem szükséges mennyezetek, burkolatok, liftek, nyílászárók és válaszfalak is bontásra kerülnek – olvasható a welovebudapest.com-on.

A megújult épületben az Együttélés Háza kap helyet

Fotó: welovebudapest.com

A műemléki épület felújításának története még a rendszerváltás előtt indult, a nyolcvanas évek végén vette meg az épületet az Alba Regia Építőipari Vállalat, amely – mellőzve minden vallási funkciót – irodaházat és konferenciaközpontot akart kialakítani. A vállalat csődbemenetele miatt a felújítások soha nem fejeződtek be, hiába járt már elég előrehaladott állapotban.

Az 1991-ben leállt felújítások óta az épület állapota folyamatosan romlott, s főként a befejezetlen részek használódtak el.  A tervek szerint a  templomtér eredeti állapotban kerül helyreállításra, a félbehagyott restaurátori munkákat is befejezik és a hiányzó elemeket pótolják.

A kétmilliárd forintos beruházás kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt.