Megújulnak a Tiszai pályaudvar peronjai

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 26. 13:47

Többlépcsős ütemben folyik a miskolci Tiszai pályaudvar peronjainak felújítása. A karbantartás főként a rossz műszaki állapot miatt vált szükségessé, de az sem mellékes, hogy milyen küllemű peronok szegélyezik az 1901-ben épült műemlék épületet.

A D jelű perontetőt már 2016 nyarán felújították, a kivitelező cég ezzel a munkájával az év tervezője szakmai pályázaton nívódíjban részesült a lapos tető kategóriában – számol be róla a Borsod Online.

Jelenleg a C jelű perontető karbantartási munkáit végzik, ami június 30-án kezdődött és várhatóan november végén fejeződik be. Az első ütemben a peron Budapest felőli oldalát már felújították, most a Felsőzsolca felőli oldalon dolgoznak.

Többlépcsős ütemben folyik a miskolci Tiszai pályaudvar peronjainak felújítása

Fotó: Borsod Online

A B jelű perontető karbantartási munkáira későbbi időpontban kerül sor. A felújítást a MÁV ingatlan-karbantartási keretösszegéből végzik el.

A vasúttársaság annak megfelelően alakította át a vonatok érkezési és indulási vágányait, ahogy azokat az utasok megközelítik az állomáson belül. Az elsődleges cél a menetrendszerűség fenntartása, valamint a biztonságos gyalogos közlekedési irányok kialakítása volt. A perontető karbantartási munkái miatt vonatkésések nem várhatók, azok a forgalmat nem befolyásolják – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A Tiszai pályaudvar műemlék épületét 2003-ban újították fel

 

A Tiszai pályaudvar nevét építtetője után, a Tiszavidéki Vasútról kapta. Fogadóépülete 1901-ben épült a korábbi épület bontásával, átalakításával Pfaff Ferenc tervei alapján, eklektikus, angol romantikus stílusban. Az épület műemlék, utoljára 2003-ban újították fel, megtartva az eredeti hangulatot, azonban a peronok felújítása akkor elmaradt. A felújítás során többféle módon akadálymentesítették: a vakok számára a padlón vezetőcsíkokat létesítettek, és a régieket megfelelően újították fel, így a tető az egykori palafedését visszakapta, az óra visszakerült eredeti helyére és a belső is megújulhatott.