Megújult a Fertőszentmiklós–Fertőújlak vasútvonal

Forrás: MTI

 2020. október 14. 15:46

Átadták a GYSEV Zrt. kezelésében lévő Fertőszentmiklós és az országhatár közötti felújított vasútvonal tíz kilométert meghaladó szakaszát Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen. A beruházás eredményeként a pályasebesség óránként hatvanról száz kilométerre emelhető.

A vállalat 2015-ben vásárolta meg az osztrák tulajdonostól a vasútvonalat üzemeltető céget, így újulhatott meg 2,7 milliárd forintból a Fertőszentmiklós–Fertőújlak vonal – mondta az átadáson az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László kiemelte: a kormány stratégiai célja a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az autózással szemben. Ennek elsődleges eszköze a környezetkímélő, biztonságos vasút térnyerésének támogatása.
Az államtitkár beszélt arról, hogy a következő uniós pénzügyi ciklus egyszeri, egyedülálló lehetőséget teremt a magyar vasút helyzetének megszilárdítására, előmozdítására. Az előzetesen becsült nagyságrendek alapján Magyarország számára akár kétezer milliárd forint is rendelkezésre állhat vasúti beruházásokra. Az összeg lekötése érdekében a kormány a nyár végén harminckét milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez – emlékeztetett. Az előkészítési projektek mintegy ezermilliárd forint forrásigényű kivitelezési munkák megkezdését alapozhatják meg akár már 2022 elejére.

A felújított Fertőszentmiklós-országhatár vasútvonal ünnepélyes átadása a Fertőszéplak-Fertőd vasútállomáson

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mosóczi László elmondta, az Európai hálózatfinanszírozási eszköz forrásaiból Magyarország támogatást nyert a Budapest–Bécs vasúti kapcsolat magyarországi szakasza nemzetközi átjárhatóságának javításához. Az új pénzügyi alap terhére megvalósuló fejlesztés értéke csaknem 19 milliárd forint.
A két szomszédos főváros közötti vasúti közlekedést a Kelenföld-Hegyeshalom vonalon tervezett biztosítóberendezési, központi forgalomirányítási és egyéb rendszerfejlesztésekkel tervezik gyorsítani, így a Bécsbe és Nyugat-Európa felé induló járatok száma nőhet, a menetidő negyedórával csökkenhet.
A tervezéssel megkezdődött a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kapacitásbővítő korszerűsítése. A szükséges források rendelkezésre állnak, a Soroksár és Kelebia közötti szakasz rekonstrukciója 2025-re elkészülhet.
Az államtitkár rámutatott, fejlesztéssel a menetidő a mostani több mint 8 óra kevesebb mint felére csökken a magyar és szerb főváros között, illetve a Távol-Keletről Nyugat-Európába tartó áruk a görögországi Pireusz kikötőjének érintésével a leggyorsabban Magyarországon keresztül érhetik el úti céljukat.
A tervek szerint 2021 nyarára döntési javaslat készül a Budapest–Varsó nagy sebességű vasút beruházás elindításához szükséges tervezés megkezdéséről. A kiválasztott nyomvonal teret nyithat a szintén középtávú fejlesztési elképzelésként létező, Budapestet délről elkerülő V0 vasútvonal számára is.
A készülő megvalósíthatósági tanulmány alapja a közös menetrendi koncepció, a megcélzott menetidők, Budapestről Pozsonyba másfél, Prágába 3 és fél, Varsóba 5 és fél órás eljutási lehetőséget szeretnénk teremteni – ismertette az államtitkár.