Megújult a kaposvári vasútállomás

Forrás: MTI

 2017. március 09. 17:57

Átadták a kaposvári vasútállomás 1,6 milliárd forintból megújult műemlék épületét, amelyben kormányablak is nyílt.

A MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc tervei alapján 1899-ben emelt, mintegy 2100 négyzetméteres műemléki ingatlan európai uniós pályázati támogatást élvező rekonstrukciója a szerkezeti, épületgépészeti, homlokzati munkák elvégzése mellett magában foglalta az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges helyiségek modernizációját, információs és kamerarendszer üzembe helyezését is. Az épületben kormányablak nyílt a környéken élők kiszolgálására.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere emlékeztetett rá, hogy a somogyi megyeszékhelyet 1872-ben elérő vasút nagyot lendített a város fejlődésén, az állomásépület pedig tervezője egyik legszebb munkájának tekinthető.

A kaposvári vasútállomás műemlék épülete

Fotó: MÁV Zrt.

Megújul a vasútállomás környezete, így a Csiky Gergely Színház is. A városkép emellett a 10,5 milliárd forintból hamarosan kezdődő kaposvári közlekedési központ kialakításával is változni fog.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a vállalat rekonstrukciós programjában újult meg az elmúlt időszakban a pécsi, a balatonszentgyörgyi állomás, a keszthelyit a következő hetekben adják át, tervezik Tapolca és Budapest Kőbánya-Kispest állomás rekonstrukcióját, illetve kormányablakok kialakítását is.

A megújult vasútállomás belülről

Fotó: MTI / Varga György