Megújult a kubai Hemingway-múzeum

Forrás: turizmus.com

 2017. október 04. 15:10

Eddig is sokan látogatták Hemingway Havanna melletti házát, ami a leghíresebb kubai turisztikai látnivalók egyike, de az újabban megélénkült kubai idegenforgalom miatt a jövőben még többen lesznek kíváncsiak Finca Vigíára, amely 21 évig a világhírű író otthona volt.

A felújítás során nemcsak rendbe hozták, de bővítették is a gyönyörű, tengerparti, nagy kertes épületet. A házban és a félszáznyi cicában az Irma hurrikán sem tett nagyobb kárt.

Hemingway háza az egyike azon látványosságoknak, amelyet mindenki meg akar nézni ma is, - elsősorban persze az amerikaiak - és később is nagy látogatottságnak örvend majd. A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány már hosszú évek óta szeretné megóvni az itt tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot, amely a hőség és a nedvesség miatt lassan pusztul – írja az egyik svéd napilap.

 

Nem is tiltakozott annak idején a támogatás miatt a múzeumot működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó miatt nem találtak jó minőségű építési anyagot. A négy konténernyi tömegű, majd 900 ezer dollár értékű alapanyagot már két éve odaszállították, az akkori amerikai hatóságok jóváhagyásával. Obama elnök egyebek mellett a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzését szolgáló termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor. Az amerikaiak egyébként népük történelmi-irodalmi örökségének tekintenek mindent, ami Hemingway-jel kapcsolatos.

Az amerikai segítségből egy 220 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Hemingway-birtokon, a nagy írótól fennmaradt sok ezer levél, fotó és könyv megőrzésére és bemutatására.

A házat 1886-ban egy francia házaspár építette a San Fransisco de Paula nevű faluban, ami nem messze fekszik Havannától. Hemingway harmadik felesége, Martha Gellhorn szeretett bele a házba, aki férjét 1939-ben rábeszélte a vásárlásra. Az épületet Lookout Farm néven is emlegették, mivel a teraszokról nagyon szép a kilátás. Ez a ház lett Hemingway kedvenc otthona, ahol 21 évig élt, s ahol több remekművét írta, mint például Az öreg halász és a tenger-t , melyet később Nobel-díjjal jutalmaztak.

Kedvenc házimacskája, Hófehérke mai utódait, a több mint félszáz hatujjú cicát, nagy szeretettel etetik a kubaiak – Hemingway szerint a macskák az anarchia megtestesítői, ezért is szerette őket ennyire.

 

1960-ban, a kubai forradalom kitörése után, Hemingway elhagyta Kubát és visszaköltözött Amerikába, ahol egyre depressziósabb lett és egy év múlva öngyilkos lett. Attól a naptól kezdve hogy Hemingway elhagyta a kubai házat, az érintetlenül áll, és azóta is múzeum. Hemingway félig kiivott borosüvegei még mindig az asztalon sorakoznak. Több ezer könyv és folyóirat is megtalálható a házban. Persze a vadászatot kedvelő író trófeái is ott függnek még a falakon. A látogatót pedig az az érzés keríti hatalmába, hogy az idő megállt 1960-ban, és Hemingway bármikor betoppanhat az ajtón.

 

Kapcsolódó cikkek

Hajók és hurrikánok

2017. szeptember 11.