50 millió forintból újult meg Mád vasútállomása

Forrás: MTI

 2022. március 17. 14:42

A Magyar falu program keretében az országban elsőként újult meg csaknem 50 millió forintból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mád vasútállomása, az épületet csütörtökön adták át az utasoknak.

Az átadáson Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy 2010 óta javítják a tiszta és energiahatékony vasúti közlekedés versenyképességét. Hozzátette:

Az utasok európai színvonalú kiszolgálása érdekében korszerűsítik és villamosítják a pályahálózatot, a Magyar falu program jóvoltából pedig Borsod további tizenöt településén kezdődnek fejlesztések.

Mint mondta: a minisztérium a közlekedésfejlesztésben a környezetkímélő, energiahatékony vasút előnyét, elsőbbségét igyekszik érvényre juttatni, az állomási fejlesztések elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a már most vonatozó utasokat megtartsák, a vasút egyre vonzóbb, versenyképes eljutási lehetőséget kínáljon.

Beszélt arról is, hogy a budapesti főpályaudvarok fokozatosan visszanyerik eredeti szépségüket, az elmúlt években több hazai vasúti épületfejlesztést, felújítást ismertek el hazai és nemzetközi építészeti díjakkal.

mad_vasutallomas

A Magyar falu program keretében az országban elsőként újult meg csaknem 50 millió forintból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mád vasútállomása

Fotó: MÁV

A kormány a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló programban utakat, bölcsődéket, boltokat újít fel a kistelepüléseken, a Magyar falu program tavaly óta vasútállomási fejlesztéseket is finanszíroz, összesen kétmilliárd forintból; a szakpolitikai erőfeszítések középpontjában a következő 10-15 évben egyértelműen a vasút áll majd - hangsúlyozta az államtitkár.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett, "a kormány célja, hogy a vasúthálózat a közösségi közlekedés gerincévé váljon".

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: a vasúttársaság célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék, ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekednek.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Magyar falu program minden kis településnek segít, utak, közösségi terek, egészségi házak, iskolák újulnak meg, miként óvodák, kulturális és egyházi intézmények is.