Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2022. május 26. 12:57

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán.

A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállítás mellett a Múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók.

„Tavaly alig három hónap alatt több, mint 30 000 látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen óriási igény van. Éppen ezért most kétszer nagyobb kiállítással várjuk látogatóinkat. A legendás mozdonyok mellett eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is bemutatjuk. A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke” – emelte ki Vitézy Dávid főigazgató.

Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatóak

Fotó: Közlekedési Múzeum/Nyitrai Dávid

Két kiállítás egy jeggyel

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.

A kiállítás bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is. A „Fókuszban a gyűjtemény” című tárlat területén a Múzeum legújabb megvásárolt kincsei, legfrissebben restaurált járművei, vagy éppen a még felújítás előtt álló, de rég nem látott, vagy soha be nem mutatott darabjai is láthatóak lesznek.

A legendás 424-es gőzmozdonytípus a Volt egyszer egy Északi című kiállításon

Fotó: Közlekedési Múzeum/Nyitrai Dávid

Gyereknapi hétvége

A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotó sarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő MOL toronyból.

Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatóak, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított programon pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túrával készülnek a szervezők, melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg a látogatók.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők.

A kiállításokról további infók ITT.