Megválna a TAP légitársaságtól a portugál állam

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 11:40

A portugál állam lapértesülések szerint eladná a TAP Portugal legalább fele részét, de akár a teljes állami részesedést.

Portugália minél előbb meg akar válni nemzeti légitársaságától – értesült az aerotelegraph.com.

A lap szerint már évekkel ezelőtt felröppentek arról hírek, hogy az egyik befektető el akarja adni a részesedését a Lufthansának, a pandémia miatt azonban semmi nem lett az üzletből. A portugál állam azóta megvásárolta a brazil-amerikai befektető részét, így a légitársaság 92 százaléka jelenleg állami kézben van. A kormány azonban fokozatosan kiszállna a cégből.

A két kiszemelt vevő állítólag a Lufthansa és az Air France–KLM, amelyek korábban a kapott állami segélyek miatt nem tudtak volna új céget vásárolni, mára azonban mindkettő esetében aktuálissá vált a terjeszkedés.

Az IAG, a British Airways és az Iberia anyavállalata azért nem jöhet szóba, mert piaci részesedése az Ibériai-félszigeten és a dél-amerikai viszonylatokban túl nagy lenne az Air Europa egy részének megvásárlása után, az ügyletbe a versenyhatóságok aligha egyeznének bele egykönnyen.

A közeljövőben tulajdonost válthat a TAP Portugal

Fotó: 123rf.com

Lapértesülések szerint legalább a társaság felét el akarja adni a portugál kormány, de néhány kormánytag arra is hajlana, hogy a teljes állami résztől megváljanak. Ez a helyzet a Lufthansának például kedvére való lenne.

A lap szerint Lisszabon már ebben az évben belevágna az ügyletbe, amelyet ez esetben már 2023 elején le lehetne zárni.