Megváltozik a szkopjei repülőtér neve

Forrás: MTI

 2018. január 25. 14:29

A macedón-görög névvita elsimítására Macedónia átnevezi a szkopjei Nagy Sándor repülőteret, és más hasonló engedményekre is hajlandó.

Zoran Zaev macedón kormányfő kijelentette: görög kollégájával, Alekszisz Ciprasszal azt a célt tűzték ki, hogy igyekeznek mielőbb rendezni a több mint huszonöt éve fennálló vitás kérdéseket a két ország között. Ennek keretében a macedón-szerb határt a macedón-görög határral összekötő autópályát is átnevezik. Utóbbi esetében az eddigi Nagy Sándor elnevezést Barátságra cserélik, a repülőtér új nevéről egyelőre nincs hír. A macedón miniszterelnök szerint amint rendeződik a névvita, megnyílik az út Szkopje euroatlanti integrációja előtt. Nagyobb probléma, hogy egyelőre nincs megállapodás Macedónia új nevéről.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a szkopjei repülőtér új neve

Fotó: pixabay.com

Macedónia 1991-ben lett független Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Az ország most a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára való utalás. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik.  Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé. A felek reményüket fejezték ki, hogy a névvitát még 2018-ban sikerül rendezniük.

Kapcsolódó cikkek

Air Serbia járat Tiranába

2014. augusztus 13.