Megváltozott a svéd útleveleket érintő szabályozás

Forrás: turizmus.com

 2016. április 19. 15:38

Április 15-től megváltozott a svéd útleveleket érintő szabályozás, amely meghatározza, hogy hányszor lehet új útlevelet kapni. A gyermekek útlevele rövidebb ideig lesz érvényes. Az új szabályokat a visszaélések miatt léptették életbe.

A feketepiacon a svéd útlevél nagyon népszerű. Meglepően sok útlevél vész el vagy tűnik el. 2013-ban 177 ezer svéd útlevélnek veszett nyoma – hivatkozik a svéd rendőrségre a Vagabond svéd online utazási lap. Ezért alkották meg az új jogszabályokat, amelyeket már a svéd parlament is jóváhagyott.

A svéd rendőrség szerint az a tény, hogy az eltűnt svéd útleveleket szervezett bűnbandák vagy terrorcsoportok felhasználhatják, veszélyt jelenthetnek a svéd államra. Ezekkel az útlevelekkel könnyen lehet az egész világon utazgatni, anélkül hogy az útlevelet használó embernek az igazi identitása felfedezhető lehessen.

Az új szabályozás szerint svéd állampolgárok csak három új útlevelet kaphatnak egy ötéves periódus alatt. Ha egy ideiglenes útlevelet kiállítanak, akkor az állandót rögtön visszavonják és érvénytelenítik. Az ideiglenes útlevelek valóban csak bizonyos ideig lesznek érvényesek és csak abba az országba szólnak, ahová utazik az illető.

A 12 év aluli gyermekek útlevele három évig érvényes, a többi útlevél érvényességi ideje öt év.