Megvan a pénz a balatoni körvasútra

Forrás: MTI

 2016. szeptember 16. 13:31

A kormány 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot hagyott jóvá. Felújítják a Nyugati és a Keleti pályaudvart, és létrehozzák a balatoni körvasutat is – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

2022-ig 81 főút újulhat meg és mintegy ezer kilométer új négysávos autóút és autópálya épülhet hazai és európai uniós forrásokból – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón.

Az útfejlesztések pontos jegyzékét az erről szóló, hamarosan nyilvánosságra kerülő kormányhatározat tartalmazza majd. Lázár János példaként említette az M2-es gyorsforgalmi út Budapest és Vác közötti szakaszát, amelyre 57 milliárd forintot költenek, valamint a várpalotai elkerülő út befejezése 18 milliárd forintért, továbbá a megyei jogú városok összekötését az autópályákkal és minden autópálya kivezetését az országhatárig. A kormány a beruházások jelentős részét szeretné 2018-2019-ben befejezni.

A kabinet emellett 1100 milliárd forintot szán vasútfejlesztési programra, amelynek egyebek mellett része lesz a Nyugati és a Keleti pályaudvarok felújítása, valamint a balatoni körvasút létrehozása. A Volán 180 új autóbuszt szerez be mintegy 22-24 milliárd forint értékben a gazdasági kabinet javaslatára.

A miniszter kérdésre súlyos hibának tartotta, hogy kormányzásuk alatt, 2018-ig nem épül ki a gyorsvasút a repülőtér és Budapest belvárosa között, a vizes világbajnokságig ugyan lesznek eredmények ez ügyben, de nem átütő erejűek – mondta.

Lázár János arról is beszélt a Kormányinfón, hogy még az idén elindulnak a turisztikai uniós pályázatok.