Megvenné az állam a debreceni repteret üzemeltető cég többségét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 03. 18:56

A magyar állam 51 százalékos tulajdoni részesedést szerezne a debreceni repülőteret üzemeltető cégből a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelő társaságától.

Gazdaságfejlesztési és turisztikai céljainak elősegítése érdekében a magyar állam 51 százalékos tulajdoni részt kíván vásárolni a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft.-ben a két jelenlegi tulajdonos, a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. eladási szándéka esetén – derül ki  a Magyar Közlöny 2020/266. számában megjelent kormányhatározatból.

A kormány felhívta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján, az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával, tegye meg a intézkedéseket a részesedés forgalmi értékének meghatározásához szükséges, a társaság független szakértő bevonásával történő pénzügyi és adójellegű, jogi és szakmai átvilágítása, a cégértékelés elvégzése érdekében, valamint készítsen előterjeszt a vásárláshoz szükséges forrás biztosításáról.

Többségi tulajdont szerezne az állam a debreceni repteret üzemeltető cégben

Fotó: Debrecen International Airport Facebook-oldala

Még nem indultak meg a tárgyalások a helyi repülőtérben történő kormányzati tulajdonszerzésről – közölte Debrecen polgármestere csütörtökön a hírre reagálva.  Papp László közleményében azt írta, hogy független szakértő bevonásával történik meg a repülőteret üzemeltető cég pénzügyi, adójogi, jogi és szakmai átvilágítása.

Jelezte: a járványügyi veszélyhelyzet időszakában a város közgyűlése nem ülésezik, ő maga egy személyben nem kíván ebben a kérdésben dönteni.
A folyamat teljes mértékben átlátható módon fog zajlani – ígérte Papp László, megjegyezve: a szükséges szakértői vizsgálatok, a cég átvilágítása és a tárgyalások menetéről a képviselőket tájékoztatni fogja, s amikor a veszélyhelyzetnek vége, és a közgyűlés újra össze tud ülni, akkor a testületnek kell ebben a kérdésben döntenie.

"Debrecen önkormányzatának továbbra is az a szándéka, hogy a repülőtér megfelelő pénzügyi, gazdasági feltételek mentén, megfelelő háttérrel meg tudja tartani vezető szerepét a Kelet-Magyarország, illetve a környező országok szomszédos területei alkotta régióban" – hangsúlyozta a városvezető. Szavai szerint ha az állam ebben úgy vállal szerepet, hogy tulajdonosként terhet vesz le az önkormányzat válláról, és biztosítja a repülőtér hosszú távú működését, segíti infrastrukturális fejlesztését és üzemeltetését, akkor ezzel a város csak jól járhat.

Nemrégiben döntött úgy a kormány, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a Debreceni Nemzetközi Repülőtér működését 730 milliós forintos támogatással segíti.