Melyek a repülőterek legszennyezettebb pontjai?

Forrás: turizmus.com

 2018. november 06. 13:33

A Nottingham-i Egyetem kutatói a finn Nemzeti Egészségügyi Intézettel karöltve választ adnak a kérdésre Finnország legnagyobb nemzetközi repülőtere, a Helsinki-Vantaa tanulmányozása alapján.

A kutatók úgy találták, hogy a biztonsági ellenőrzés során használt dobozok, amelyeket sokszor óhatatlanul megfogunk, hogy beletegyük a holminkat, majd az ellenőrzés után kivegyük belőlük a táskánkat, vagy a cipőnket, melegágyai a baktériumoknak. Ezeket minden percben más fogja meg, és más-más ember poggyászát rakják bele a nem véletlenül kesztyűt viselő alkalmazottak. Ez a legszennyezettebb pont, amely manapság nem hagyható ki. A szalagkorlátok közé terelt lassan vánszorgó tömeg, a sok köhögés és egymásra lehelés is számos fertőzést terjeszthet. Ráadásul ezekbe a dobozokba a világ minden tájáról érkezők táskái és ruhaneműi kerülnek bele, ily módon tesznek a különböző kontinensről érkező vírusok és baktériumok világkörüli utazást.

Egy reptér a baktériumok melegágya

Fotó: flickr.com

Szintén sok baktériumot és vírust fedeztek fel a különböző üzletekben, a mozgólépcsők karfáján, a check-in pultoknál, a gyermekjátszótereknél.  A leggyakoribb reptéri vírus a kutatók szerint a rhinovírus.

A fertőzések elkerülésének a legegyszerűbb módja, hogy gyakran mossunk kezet, vigyünk magunkkal nedves fertőtlenítő kendőket, az étkezések előtt a szokásosnál is alaposabban mossuk meg a kezünket, és minél kevesebb felületet érintsünk meg a vécékben. Ha lehet, tiszta papírtörlővel fogjuk meg a kilincset és a vállunkkal nyomjuk be az ajtót – tanácsolja egy másik magazin. A várótermekben, a tranzitban vagy a gépen ne nagyon fogjuk meg a karfákat, mert ezekre is sok baktérium tapadhat, vagy ha mégis, akkor tegyük fertőtlenítő kendővel.

Ezek az egyszerű trükkök megakadályozhatják a fertőzéseket, márpedig a repülőtéren mindig sok ember találkozik össze, a világ minden tájáról érkezve, kis területen koncentrálódva –  figyelmeztet Jonathan Van Tam, az egyetem kutatója,  a Travel and Leisure hasábjain.