Menekültügy: Megkezdődött az osztrák határellenőrzés

Forrás: MTI

 2015. szeptember 16. 13:04

Szerda reggel 7 órakor az osztrák rendőrség megkezdte a határellenőrzést egyes magyar–osztrák határátkelési pontokon. A rendőrség közlése szerint az ellenőrzés kiterjesztése az aktuális menekültárad mértékétől függ.

A Budapest-Bécs közötti autópályán Nickelsdorfnál (Miklóshalma), a Kópháza-Deutschkreuz közötti úton, valamint a Bucsu-Schachendorf közötti határ osztrák oldalán kezdték az ellenőrzéseket.

Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy napközben további tíz átkelőre kiterjeszti az ellenőrzést, közöttük Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Kelénpatak (Klingenbach), Rőtfalva (Rattersdorf), Rábakersztúr (Heiligenkreuz) és Bonisdorf településekre.

A rendőrség közlése szerint az ellenőrzést folyamatosan kiterjesztik, a mértékét pedig az aktuális menekültáradat határozza majd meg, és tekintettel lesznek arra is, hogy ne alakuljanak ki nagy torlódások az utakon.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Szerdán néhány órával az intézkedés bevezetése után rövid időre felfüggesztették az ellenőrzést Nickelsdorfnál, azonban az a nap folyamán még folytatódik. A rendőrség korábban azt közölte, hogy tagjai rugalmasan, a helyzethez alkalmazkodva végzik a munkájukat, a határátkelőknél rövid várakozási idővel számolhatnak. Azonban azt javasolják, hogy az erre utazók Köpcsény és Pomogy fele kerüljenek, illetve figyeljenek arra is, hogy a közelben lévő B10-es út biztonsági okokból még mindig le van zárva.

Nickelsdorfnál szúrópróbaszerűen állítják meg az autókat, főleg a kisteherautókat, de az ideiglenesen kiépített ellenőrzőpont miatt lassul a forgalom.