Mennyire káros az utazás a környezetre?

Forrás: turizmus.com

 2019. október 07. 10:15

A címben feltett kérdés nem sokáig marad költői. Hamarosan minden utazás megvásárlása esetén tudatják majd az utazási irodák és a közlekedési vállalatok a vevővel, hogy külföldi vagy belföldi üdülésük mennyire károsítja a környezetet, és milyen mértékben befolyásolja a klímaváltozást.

Ráadásul a tervek szerint mindezt már a reklámokban is fel kell majd tüntetni. A svéd kormány sajtóközleménye szerint az a cél, hogy a turisták számára megkönnyítsék annak eldöntését, hogyan viselkedjenek felelősségteljesen, és hogy tudatosan vegyék figyelembe nyaralásuk környezetvédelmi szempontjait is – írja a vagabond.se.

Eldönthetik például, hogy repülővel vagy vonattal utaznak, e két utazási módnak ugyanis egész más a szén-dioxid-kibocsátása.

Mindez része annak a svéd jogszabálycsomagnak, amely sokoldalúan és komolyan foglalkozik a közlekedési ágazat megreformálásával. Már eddig is számos intézkedést hajtottak végre az átmenet felgyorsítására.

A kormány kötelezővé akarja tenni, hogy tüntessék fel minden egyes utazás esetén a jegyeladáskor, hogy az mennyiben befolyásolja a klímaváltozást.

Akár távolsági autóbusszal, vonattal, repülővel vagy komppal utazik valaki, amikor a jegyet megveszi, erre a szempontra is felhívják majd a figyelmét.

Repülővel vagy vonattal utazzunk? E két utazási módnak egész más a szén-dioxid-kibocsátása

Fotó: pixabay

A közlekedési ágazat kulcsszerepet játszik a klímaváltozásban, és az ezzel kapcsolatos felelősség nagymértékben rám, mint infrastrukturális miniszterre hárul, de az egyéneknek is vállalniuk kell a felelősséget. Egy ilyen, a klímaváltozásra utaló pár mondat jó módja annak, hogy fogyasztóként tisztában legyünk utazásunk éghajlati hatásaival” – nyilatkozta Tomas Eneroth miniszter.

Jelenleg előkészítő stádiumban van a jogszabály, egy szakértőkből álló bizottságot bíztak meg azzal, hogy javaslatokat terjesszen elő az éghajlati hatások jelentésének kötelezővé tételéről, illetve annak módjáról.

A feladat összetett: ki kell dolgozni, hogy lehet összehasonlítani az éghajlatot és a környezetet érintő hatásokat a különféle utazási módok között, valamint annak részleteit, és azt is meg kell oldani, hogy az információk a fogyasztók számára könnyen hozzáférhetővé és érthetővé váljanak.

Mindez alkotmányos kérdéseket vet fel és többpárti, politikai tárgyalásokat igényel. Azt is fel kell mérni, hogy a közlekedési és a turisztikai ágazat mely piaci szereplőit kell bevonni az előkészítő munkába.

A törvényjavaslatot 2020. április 30-ig nyújtják be.

Az ötlet nem új: egyes svéd lapok – például a Vagabond – már több hónapja teljes mellszélességgel kiállt az ügy mellett, és a közeli úti célok esetén javasolta az olvasóinak a vonatközlekedést a repüléssel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Vonatjegyet mindenkinek!

2019. február 22.