Mesélő történelem és slow living az osztrák utazási irodások kongresszusának fókuszában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. október 23. 12:46

A dél-olaszországi Kalábria régióban tartotta idei őszi kongresszusát az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége, az Österreichischer ReiseVerband (ÖRV), amelyről Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője küldött helyszíni beszámolót lapunknak.

Az október 18–21. között, „Mítosz és történelem” mottó jegyében, közel 50 részvevővel megrendezett ülés fókuszában a mítoszokon nyugvó történetmesélés és a turisztikai termékfejlesztés kapcsolata állt.

A történetek és a történelem segítenek megérteni, milyen hatást fejtenek ki a komplex társadalmi és gazdasági folyamatok a jelenre és a mindennapi életünkre. A gyökerek megtalálása egyrészt segít megérteni az összetett folyamatokat, másrészt a rácsodálkoztató turisztikai termékfejlesztés alapjait is képezik – hangsúlyozta a konferencia megnyitásakor Eva Buzzi, az ÖRV elnöke.

Kalábria ebből a szempontból a legjobb választás, hiszen ez a terület évezredes kulturális gyökerekkel rendelkezik, az ókori görög és római kultúra kölcsönösen gazdagították egymást, reflektáltak egymásra – olvasható a rendezvény programfüzetében.

 

Négy évszakos úti célként pozicionálnák Kalábriát

A kongresszus részét képező háromnapos tanulmányút a régió intenzív kulturális és gasztronómiai élményeinek feltárását célozta meg, maradandó pozitív benyomásokat nyújtva a részvevőknek. Az utazási irodák és utazásszervezők vezetőinek szervezett programpontok célja az volt, hogy a jövőben a kultúrára nyitott szegmens nagyobb részarányban látogassa Ausztriából is Dél-Olaszországot. A kihelyezett ülést támogató ENIT Italia és a helyi turisztikai szervezetek törekvése, hogy Kalábriát a jövőben ne csak fürdőhelyként és nyári úti célként keressék fel a látogatók, hanem négy évszakos desztinációként gondoljanak a régióra. Kalábriában a kulturális örökségek köré épített látnivalók és a gasztronómiai adottságok komoly vonzerőt jelenthetnek, és ideális alapot nyújthatnak a látogatók lelassulásához, a slow living életmód kipróbálásához. A három nemzeti park – köztük Olaszország legnagyobb kiterjedésű parkja, a Pollino Nemzeti Park – területén kialakított aktív turisztikai szolgáltatások, vagy a téli síelés szerelmesei számára sajátos miliőt nyújtó, „tengerre néző” sípályák mind-mind egyedi adottságú úti célok lehetnek a jövőben.

Az ÖRV idei őszi kongresszusának megnyitóján

Fotó: GD Consulting

Növekvő forgalom és kihívások az osztrák utazási piacon

A kongresszuson Eva Buzzi, az ÖRV elnöke, a Railtours Austria vezérigazgatója helyzetértékelést tartott az osztrák utaztatási szektorról. Elhangzott: a 2023-as év forgalom tekintetében az előző évi bázishoz képest erősebb lesz az ausztriai utazási irodák számára. Az idei őszi és téli előfoglalások óvatos optimizmusra adnak okot, akárcsak az üzleti turizmusnak az utóbbi időszakban erős szinten való stabilizálódása.

A kihívások közül az elnöki beszámoló kitért az osztrák utazási irodákat is sújtó munkaerőhiányra. Ennek csökkentése érdekében ebben az évben külön toborzókampányt is szerveztek az ÖRV tagjainak bevonásával, amely a szakma presztízsének erősítése mellett új munkaerő akvirálását is szolgálta. A toborzási akció keretében az elmúlt fél évben közel 600 állásinterjút folytattak le az ÖRV tagjai.

A tagság képzését ebben az évben is több webinárium szolgálta, a kiemelt témák a fenntarthatósági szempontoknak az értékesítés területére való átültetése, valamint a legújabb digitalizációs eljárások terjesztése voltak.

Elhangzott továbbá, hogy az ECTAA tagszervezeteként az ÖRV is európai szinten lobbizik annak érdekében, hogy az Európai Bizottság új utazási csomagtúra irányelvre vonatkozó javaslatában visszanyessék a túlzott fogyasztóvédelmi célú megszorításokat. Az életszerűtlen szabályok ellehetetlenítik az utazási irodákat, ami végső soron a nagyobb kockázattal járó szervezetlen utak felé tereli az utazókat, ez az érvelés szerint pont ellentétes lenne az EU irányelvének szándékával. Az új irányelv elfogadását egyébként 2026-ra, életbelépését pedig 2027-re valószínűsítik az osztrák szakértők.

Az ÖRV tagszervezeteinek száma jelenleg 161, héttel kevesebb, mint tavaly.

Az osztrák szakmai szövetség őszi kongresszusa jó példaként szolgált annak megértéséhez, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés pedig az, amely valamilyen transzformációs elemet tartalmaz. Az ÖRV tanulmányútjának idei résztvevői valamennyien részesültek egyfajta transzformációban, aminek következtében a jövőben más szemmel tekintenek majd Dél-Olaszországra, az ott élőkre és az ott található értékekre.