Mesevár, Mesepark és új állatok a Fővárosi Állatkertben

Forrás: MTI

 2017. március 21. 16:21

Még idén megnyílhat a Mesevár és a Mesepark a Fővárosi Állat- és Növénykertben a jelenleg zajló fejlesztések eredményeként. Bemutatták az intézmény két új jegesmedvéjét, és számos állatfaj gazdagodott új egyeddel.

Persányi Miklós főigazgató a keddi sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a most indult és a nyár végéig tartó szezonban mintegy 750 ezer látogatót várnak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A legfőbb attrakciók közé tartozik a három zsiráfborjú, a sörényes hangyászbébi, a sisakos kazuár, egy vízidisznópár, egy kuszkusz, hamarosan érkezik egy új comodói varánusz és ősszel megszületik egy ázsiai elefántbébi.

A két másféléves jegesmedve, Belij és Szerij a moszkvai állatkertből múlt csütörtökön érkezett Budapestre, az európai jegesmedve-tenyésztési program keretében, a fiatal példányok nagyon jól érzik magukat új helyükön.

Viszont sajnos úgy tűnik, hogy a Koalaház a szezonban zárva lesz, az egyik állat januárban elpusztult, a másik egyed pedig súlyos beteg.

Persányi Miklós elmondta azt is, hogy ebben a szezonban már működni fog az „energia játszótér”, a megújuló energiaféleségeket bemutató játékos kiállítás, amelyhez energiarali-állomások kapcsolódnak.

A volt Vidámpark és a helyén létesített Holnemvolt park a fejlesztések miatt egyelőre nem működik, de a felújított és újjászületett régi műemlék körhinta áprilisban a hétvégéken már ki fog nyitni. A Mesevár és a Mesepark másfél hektáros területének átadása az ősz folyamán várható, ez elsősorban a kisgyerekeknek szóló állat- és játékpark lesz.

A két másféléves jegesmedve, Belij és Szerij nagyon jól érzik magukat új helyükön

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az Állatkert területe a bővítések eredményeként a korábbi 11 hektárról mintegy 19 hektárra emelkedett, ennek egyelőre mintegy fele látogatható. A maradék területen különböző háttérfunkciók lesznek, a kiszolgáló zónában elkészültek az új gazdasági és takarmányozási épületek, egy új állatkórház, valamint az informatikai szerverközpont.

A Pannon Park esetében még zajlik az új elektromos és vízellátás kiépítése, remélik, hogy a park megépítésére meghirdetett közbeszerzés – amely első körében eredménytelen volt – egy következő eljárásban eredménnyel zárul. A fejlesztések részeként létesül a Hermina-garázs, amely több száz autót lesz képes befogadni.

A főigazgató az idei programokról is beszélt, köztük az áprilisi Föld fesztiválról, az októberi Állatok napjáról, a nyári zenés állatkerti estékről.

Kapcsolódó cikkek