Rábízná a mesterséges intelligenciára a nyaralása megtervezését?

Forrás: turizmus.com

 2023. március 22. 17:24

Tavaly novemberben indult el hódító útjára az OpenAI mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvere, a ChatGPT, és már most felrázta a világot. De vajon rábízhatjuk-e az utazásunk megtervezését?

Az új, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftver, a ChatGPT már most megbolygatta az utazási ágazatot, de még hosszú út áll előtte, mire elér odáig, hogy tökéletes utazást tudjon tervezni. Most még – írja cikkében a The New York Times.

Egy nap talán, amikor a mesterséges intelligencia a mindennapi életünk részévé válik, azzal fog kezdődni a nyaralás, hogy azt mondjuk az okostelefonunknak: „Júniusban szeretnék négy napra elutazni Los Angelesbe, amikor a legkedvezőbbek a repülőjegyek és a szállodák árai, és szeretném felhasználni a hűségpontjaimat is. Szeretnék elmenni egy történelmi múzeumba és egy vidámparkba, és utána este 7 órára asztalt foglalni egy vegán ételeket és kiváló borokat kínáló étteremben a szálloda közelében.” És erre a telefonunk ki is adja a tökéletes útitervet.

Egyelőre azonban az utazóknak mérsékelniük kell az elvárásaikat, ha használnák a ChatGPT-t – ezt az OpenAI által kifejlesztett mesterségesintelligencia-chatbotot, amely tavaly novemberben robbant be a köztudatba, és kreatív koktélrecepteket már össze tud állítani, sőt arra is képes, hogy egyetemi dolgozatokat megírjon.

A cikk idézi a bridgeporti Traveland utazási iroda vezetőjét, Oded Battatot, aki kipróbálta, hogy tud-e segíteni neki a ChatGPT a munkájában. Arra kérte a chatbotot, hogy ajánljon programokat a Toszkánába utazó ügyfelei részére. A szoftver össze is állított egy 14 programot tartalmazó listát, amely többek között múzeumi látogatásokat, borászatokba tett kirándulásokat, sőt még egy fagylaltozást is tartalmazott a középkori San Gimignano település főterén. Battat szerint ezekről a programokról ő mind tudott, a szoftver annyiban segített neki, hogy nem neki kellett ezeket összegyűjtenie, és egy olyan formátumban kapta meg a listát, amelyben rögtön el is tudta küldeni az egyik ügyfelének.

A ChatGPT annyiban különbözik a már ismerős mesterséges intelligenciától, például a weboldalak chatbotjaitól, hogy „generatív”, tehát képes elemezni vagy összefoglalni egy óriási információhalmaz – weboldalak, könyvek, egyéb, az interneten elérhető írásos anyagok – tartalmát, és ezekből eredeti új tartalmat létrehozni. Fejlett nyelvi képességeinek köszönhetően (legalábbis az angol nyelv terén) pedig sokkal kommunikatívabb, jobban érti a kérdéseket és jobb válaszokat ad.

A mesterséges intelligencia egyre inkább teret nyer az utaztatásban is

Fotó: 123rf.com

A szoftver már most meg tudja azt csinálni, hogy ha pl. közöljük vele az úti célt, az évszakot és az érdeklődési körünket, akkor készít nekünk egy személyre szabott, színes leírásokkal bővített útvonaltervet. Sajnos azonban vannak korlátai is. Probléma például, hogy az információs bázisa egyelőre nem terjed túl 2021-en, és nincs hozzáférése olyan nélkülözhetetlen, óráról órára változó utazási adatokhoz, mint például a légitársasági menetrendek vagy az időjárás-előrejelzések. Az új verziók valószínűleg egyre jobbak lesznek ebből a szempontból.

A másik gond a szoftverrel, hogy nem mindig tudja megkülönböztetni egymástól az interneten található megbízható és megbízhatatlan információkat. Az OpenAI arra is figyelmeztet, hogy a szoftver néha „elfogult tartalmat” is gyárthat.

A „kötelező” látnivalókról szóló marketingszövegek megírására, vagy a közösségi médiában közzétett posztok létrehozására azonban alkalmas lehet a szoftver. A légitársaságok, szállodák és autókölcsönzők pedig használhatják például arra is, hogy virtuális ügynökeiknek segítsenek megválaszolni a legkülönbözőbb kérdéseket.

Chad Burt, a hálózatában 8000 utazási tanácsadót támogató OutsideAgents társelnöke szerint a ChatGPT nyújtotta segítség nagyszerű kiindulópont lehet, „megspórolhat némi lábmunkát”, de a tények ellenőrzéséhez és az alapanyag továbbfejlesztéséhez még mindig szükség van a jó ügynökre. Mint mondta, csak egy emberi lény képes arra, hogy felfogja, valójában mit szeretnének az utazók, a szoftver csupán 70-80 százalékban tudja ezt teljesíteni, az utazási szakembereknek pedig nem céljuk, hogy munkájukért csak közepes osztályzatot kapjanak.

Nagy jelentőségű újdonságnak tartja a ChatGPT-t a világ egyik legnagyobb online utazási vállalata, az Expedia is, amelyik már évek óta használ mesterséges intelligenciát ajánlatai személyre szabásához és online virtuális tanácsadója programozásához. Peter Kern vezérigazgató szerint ők úgy tekintenek az új technológiára, hogy annak segítségével kommunikatívabb módon lehet kapcsolatba lépni az Expediával, például mutogatás és kattintgatás helyett szóban feltenni vagy begépelni a kérdéseket. A cég arra is tudná használni a szoftvert, hogy jobban személyre szabja az ajánlatait úgy, hogy kombinálja a szoftver adatait a vállalat rendelkezésére álló két adattípussal: az ügyfelek vásárlási előzményeivel, valamint a repülőjegyek, hotelszobák és bérautók aktuális áraival és a szabad kapacitással.

Aylin Caliskan, a Washingtoni Egyetem számítástechnika professzora szerint más utaztatók is ezt az utat fogják követni, tehát a saját adataikat és programjaikat kombinálni fogják például a Google, az Amazon vagy az OpenAI generatív mesterségesintelligencia-rendszereivel, hogy így végezzenek el bizonyos feladatokat.

A szoftver több ponton segítheti az utazásszervezést is

Fotó: 123rf.com

A ChatGPT veszélyeire hívta fel a figyelmet Jeff Low, a Stash Hotels Rewards vezérigazgatója. Ő nemcsak azért aggódik az új technológiák szállodaipari elterjedése miatt, mert munkahelyek szűnhetnek meg miattuk, miközben az emberi kapcsolatok az utazás fontos részét képezik. Mint elmondta, a ChatGPT vagy egy hasonló szoftver segítségével a hamis vendégértékelések létrehozása is kifinomultabbá válhat, és ha egy egyetemi tanár nem tudja eldönteni, hogy egy dolgozatot a diák vagy egy chatbot írt meg, akkor pl. a Tripadvisor honnan tudná, hogy egy vendégvélemény legitim-e?

A generatív mesterséges intelligencia másik árnyoldala lehet szerinte, hogy az emberek a természetes nyelvezetű válaszokat hiteles hangzásuk miatt jobban elhiszik, mint kellene. És mivel a Google szereti előre sorolni a friss tartalmakat, az internetes jelenlétüket erősíteni kívánó utazási szolgáltatók elkezdhetnek tömegével blogbejegyzéseket és közösségimédia-posztokat gyártani, kacatok gyűjtőhelyévé változtatva az internetet.

Chekitan Dev, a Cornell Egyetem Nolan Szállodaüzemeltetési Iskolájának professzora ugyanakkor úgy véli, hogy a ChatGPT vagy más generatív rendszerek áldásosak is lehetnek a jövő utazója számára, ha már hozzá tudnak férni a legfrissebb információkhoz. Példát is mond rá: ha például késik a járatunk, a szervezéshez használt rendszer elhalaszthatja az autóbérlés időpontját, és üzenetet küldhet az étteremnek, ahol aznap este vacsorázni szeretnénk, hogy tolják a foglalást egy későbbi időpontra.